2025 82. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2025 18:34
Sırlarım İpte Asılı Kaldı Balım Deniz Gezmiş'in şimdiye kadar hiç bilinmeyen sır aşkının, Aygün Kevrina'nın kaleme aldığı kitap.. Sırlarıyla ipte asılı kalan gerçek bir aşkın gerçek hikâyesi... Aygün Kevrina 60 yıla yakın bir zaman sonra suskunluğunu bozup bu sır aşkı yazmaya karar verdiğinde ilk akla gelen isim Deniz Gezmiş'i yakından tanıyan Aydın Çubukçu olmuş ve bu büyük sır aşkın kitap olma süreci başlamış... Deniz Gezmiş ve Aygün Kevrina'nın aşkı bir yıl gibi kısa bir zaman sürmüş ama o kısacık zamana bir dünya sığdırmışlar. O bir yıl Aygün Kevrina'nın hayatını kökten değiştirip etkilemiş. Bu sırla yıllarca yaşamanın zorluğunu anlatıyor kitapta, derinlikli, sarsıcı cümlelerle.. Hiç unutmadığı aşkını anlatıyor.. "Biz devrim ateşi içinde bir sevda yaşadık. Bu sevda öylesine kolay ve doğal gelişen bir insan gerçeğiydi ki, birileriyle paylaşırsak bozulacak kirlenecek diye ürküyorduk." "Öylesine sevecen, sevgisine ve sevdiğine saygılıydı ki onu eylemde hiç görmemiş, aslanlar gibi kükrediğini duymamış olsam, aynı insan olduğuna ben de inanmazdım. O her şeyi en derinden yaşama arzusuyla dolu omurgası bir milim dahi bükülmeyen bir insandı. Sevdası da öyle..." Aygün Kevrina Kayseri'de geçirdiği ilk çocukluk yıllarından sonra hukuk okumak üzere İstanbul'a geliyor. İlk tanışmaları 1966 yılının Aralık ayında, Aksaray'da FKF'da (Fikir Kulüpleri Federasyonu) karşılaşırlar ve sonrasında bir yıl süren aşkları başlar. Deniz Gezmiş sevdasına "Balım" diye hitap eder. Hatta kendisine hediye ettiği bir kitapta kendi el yazısıyla imzalı notu vardır: "Balım; Bu kitabı oku. Dönünce seni imtihan edeceğim. Biliyorsun değil mi?" DENİZ GEZMİŞ Deniz'imizin yüreği devrim ateşiyle yanarken bir yandan da "Balım" dediği sevdası Aygün'e olan aşkıyla yanmaktadır. Sabırsız, delişmen, yiğit ve mert Deniz'imiz sevdasında da yiğittir ve fazla beklemek istemez hemen evlenmek ister aşkıyla. İşte tam da evlenmeye karar verdikleri gecenin sabahında Aygün öğrenci yurdundan çıkarken yakalanır. Ne de olsa o dönemde "birileri tarafından" göze çok batan Deniz Gezmiş'le arkadaşlık yapmaktadır. Yakalanır, emniyete götürülür, konuşturulmaya çalışılır, işkence görür fakat ne yaparlarsa yapsınlar Aygün konuşmaz. Kara gözlü sevdasını ele vermez Aygün.. Bu sevdaya Aygün'ün annesi ve teyzesi de tanıklık ederler. Annesi, Deniz Gezmiş için deli oğlan, Köroğlu yakıştırmaları yapar. Geçirdiği zorlu günlerden sonra teyzesinin Göztepe'deki köşküne bir liman gibi sığınır bir süre Aygün. Köşkün olduğu yer şimdiki İstanbul Oyuncak Müzesi'dir. Kitapta dikkat çeken önemli bir kısım var ki o da Hüseyin İnan'dan bahsedilmesi. Çünkü Aygün'ün Kayseri Pınarbaşı'nda okul yıllarında okul arkadaşı Hüseyin İnan. Çok iyi arkadaşıdır hatta onun sevdasının henüz kim olduğunu bilmeden onu avutur, onunla dertleşir. Aygün, kara gözlü sevdasını Deniz'ini korumak adına aslında uzaklaşır. Deniz'in bir amacı, bir yolu vardır ve bu zorlu yolda, mücadelesinde ona ayak bağı olmak istemez.Kendisine zor günlerinde çok destek olan doktoruyla evlenir ama Deniz'i hiç unutmaz. Ve kara gün gelir çatar. 6 Mayıs 1972 Sabaha Karşı... Darağacı kurulur ve Deniz'imiz kahpece, haince asılır. Ölerek ölümsüzleşen bir yiğit kara gözlü Deniz Gezmiş, Canım DENİZ'im.. "Görür görmez anlamıştım onun yüksek yıldızını. Bırakırlar mı hiç çapsızlar, korkaklar, hainler... Bildiniz değil mi onun nasıl biri olduğunu? Kurdunuz mu hain planlarınızı... Alçaklar, satılmışlar! Bırakmadınız ki yaşasın, olgunlaşsın, deli çağı geçsin... Tutmadınız elinden, el vermediniz ona... Anladınız değil mi daha büyürse hepinizi silip geçeceğini... Bu yüzden öldürdünüz. Siz onu değil ülkenin geleceğini öldürdünüz..." Aygün hiç unutamadığı aşkına bir şiir yazar: "ÖFKE"den "Bir kuş havalandı mı avludan, Uçup kondu mu bir pencereye, Bir kadın kesti mi saçlarını, Kesti de usulca bıraktı mı denize, Ölü kuşla birlikte." Gerçekten de Aygün Kevrina aynı şiirindeki gibi Deniz'in ölümünden sonra kesip atar saçlarını denize.. Bu acıyı nasıl bastıracağını bilemez.. Aygün'ün Deniz Gezmiş için yazdığı 40 şiirden biri de "Kimdi O" "Yıllar yılı susmuştum Kimseye zarar gelmesin diye Sırlarım ipte asılı kaldı." Arkadaşlar kitabı bitireli birkaç saat oluyor inceleme yapabilmek için kendimi biraz toparlamam gerekti. Kitabı ağlayarak okudum ve bitirdim. Kitap bitti ama benim içimdeki Deniz aşkı da hiç bitmeyecek. Canım Deniz'im.. kısacık ömrüne kocaman yüreğinle hem devrim ateşi hem de gerçek bir aşk sığdırmışsın. Ruhun şad olsun. Seni çok seviyorum. Deniz ile birlikte yol arkadaşlarını da anmazsam olmaz. Hüseyin İnan Yusuf Arslan Mahir Çayan Tüm kahraman yiğitlerin ruhları şad olsun.. İçinde DENİZ ve DEVRİM aşkı olan herkesin kesinlikle okuması gereken bir kitap.
Sırlarım İpte Asılı Kaldı BalımAygün Kevrina · Kor Kitap · 2025132 okunma