2022 167. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2022 00:00
World of Warcraft oyununu sanırım bilmeyen yoktur. MMO türündeki bu PC oyunu, uzun yıllardır milyonlarca hayrana sahip olmuş ve tüm hikaye güncellemeleri ve görsel gelişimleri ile birlikte hayranları tarafından sevilerek oynanmaya devam edilen bir başyapıt. Şimdi bahsedeceğim kitap ise bu evrenin içinde geçiyor ve İkinci Savaş sonrasını anlatıyor. Öncelikle nasıl bir fantastik edebiyat ürünü olduğundan bahsedelim. WoW dünyasında karakterlerin birçoğu için iyi veya kötü diyemeyiz. Kendi çıkarını en tepeye koyan ırkların, en tabi hakları olarak kendileri ve gelecekleri için mücadele ettiklerini görüyoruz. Dolayısıyla Ejderhanın Günü ve diğer kitapları için de size "iyiler" ve "kötüler" var demeyeceğim. Elbette ki salt kötüler var, ancak bu dünyada sadece kötülerin ve iyilerin karşılıklı savaşı yok, ittifaklar var. Orklar, ejderhalar, goblinler, troller, elfler vb. kendi üstünlükleri için sürekli bir savaş ve teyakkuz halindeler. Uyuyan kaybeder, desek yeridir. WoW için, eğer bahsettiğim salt kötüleri ve dünyanın dengesi için mücadele edenleri hesaba katarsak Epic Fantasy öğeleri muhakkak ki mevcut. Ancak kötü olmayanların (kendi çıkarlarını üstün tutan motivasyon), kötü olmayanlar ile savaşları ve mücadeleleri de olduğundan tamamen bir Epic Fantasy diyemeyiz. Kılıçlar, kalkanlar (ortaçağ öğeleri) ve büyüler de mevcut, dolayısıyla yer yer low fantasy var ve gri karakterlerin de mevcudiyetiyle grimdark öğelerinin de WoW evreninde bulunduğunu söyleyebiliriz. Ben WoW dünyasını tek bir alt türe koyamıyorum. Ancak bazı internet sitelerinde Epic/High Fantasy olarak görebilirsiniz. Kahramanımız kendisini ispat etmeye çalışan ve bunun için en ufak bir fırsatı değerlendirmeye çalışan Rhonin. Kendisi genç bir büyücü. Dalaran büyücüleri tarafından dışlanmış. Detaylara girmiyorum, bir şekilde fırsatını buluyor ve zorlu bir görevi yerine getirebilirse eskiden olduğu gibi Dalaran büyücülerinin arasına katılabileceği bilgisini alıyor. Üçüncü şahıs gözünden Rhonin karakterine ve macerasına odaklandığımız kitabın dili akıcı. Ancak özellikle tasvirler ve yer yer anlatımlar konusunda Tolkien gibi üstadları okumuş kişilere hafif kaçacaktır.
Warcraft - Ejderhanın GünüRichard A. Knaak · Artemis Yayınları · 2003203 okunma