·356 syf.····Okunma: 07 Ağustos 2025 23:40 Clarke'dan su gibi akan , zarif ve kendisinden pek alışık olmadığım sıcak bir üslupla yazılmış sürükleyici bir bilimkurgu. Her ne kadar hikâyenin temeli, güneşimizin novaya dönüşmesiyle büyük bir yok oluşa dayansa da içerdiği iyimser yapı bana çok iyi hissettirdi. Koloni gezegeni Thalassa'da ve o topluluk içinde yaşamak isterdim doğrusu. Clarke, Cennetin Çeşmeleri eserine de bir iki gönderme yaparak iki eseri zamansal olarak bağlamış. Sanal gerçeklik başlıkları, yapay zeka, (bir tür) internet gibi isabetli gelecek projeksiyonları yapmış ama yanıldığı bir nokta (uzak gelecekte dahi) uzay gemisinde veri depolama için oldukça kısıtlı bir alan olması sebebiyle yazılı çoğu dünya eserinin elenip kurtarılmaması olmuş. Şimdi bile ufacık hafıza kartlarına dünyanın nerdeyse tüm yazılı verisini sığdırabiliyoruz. Uzay gemisi Macellan'ın kaptanının adının Sirdar, soyadının Bey olması, kaptanın Türk kökenli olabileceğini düşündürdü. Bilimkurgu severlere tavsiye ederim bu güzel romanı. puanım 8.5.