Evvela bu kitabı hiçbir öneri ve bilgim olmadan aldım. İlkin kalın sayfası ve başlığından zor bir kitap çıkar diye düşündüm. Fakat okudukça kendimi gerçekten bire bir kahramanların yanındaymışım gibi hissettim. Zira Dostoyevski gerçekten çok canlı ve ayrıntılı bir betimleme ile olayı anlatmış. Dolayısıyla kitabı okudukça bir hayli heyecan ve merak sardı hep sonra ne yaşanacak diye. Kitabı bu denli akıcı bulmama rağmen niçin diğer kitapları kadar ilgi görmemiş diye düşünmeden edemedim. Oysa bu eserinin diğer büyük eserlerinden hiçbir eksik yönü olmadığını gördüm. Tek eleştirebileceğim tarafı bazı durumlarda acıtasyon olayını abartmış olması. Onun haricinde mükemmel bir kurguyla hazırlanmış.
Kitapta bir çok konu geçer. Aşk, özlem, sevgi, para hırsı, yoksulluk, aile içi sorunlar, dolandırıcılık vs. ne desen kitaba konu olmuş. Dolayısıyla konu içeriği yönünden bence çok zengin tutulmuş bir eser.
Kitabın baş kahramanı tabiki Vanya (Ivan Petroviç)'dır. Diğer olay baş kahramanları;
Nataşa (Natalya Nikolayevna)
Anna Andreyevna
Nikolay Sergeyiç İhmenev
Masloboyev
Smith
Kitabı okudukça olay kahramanları tam olarak yerine oturuyor ve kimin ne yaptığını rahatlıkla anlamış oluyorsunuz.
Kitaba 'Ezilenler' değil de daha çok içimden 'Dolandırılanlar' adını vermek geliyor.
Kitapta dikkatimi çeken iki durum;
Birincisi tüm olaylar olay baş kahramanı Vanya'nın gözünden aktarılmış ve kendisine dair pek bilgi verilmemiş. Garibim sadece bir ona bir diğerine giderek olaylar arasında mekik dokuyan biridir. Sadece yazar yönüne değinmiş ve zaman zaman hikaye ve roman tarzı eserler yazarak para kazandığından bahsedilir. Ki Vanya'nın Dostoyevski'nin yaşamından izler taşıdığı söylenir.
İkincisi kitapta spoiler çok nadiren bulunur. Daha çok olaylar olduğu gibi aktarılmış. Kitaba dair güzel bir alıntı bulamadım maalesef.
Tüm bunlara rağmen kitabı severek büyük bir heyecan içinde okudum.
Okuyup okutalım mutlaka.
Sevgiyle kalın..