Puan vermedi·240 syf.····Okunma: 09 Ağustos 2025 19:45 Şunu söylemeliyim ki başlarda kafam karıştı. Sonra fark ettim ki kitap 3 farklı zamanı gelişigüzel anlatıyor. Kitap 3 ana kısımdan oluşuyor:
Peder Leo’nun annesinin hayatı.
Peder Leo’nun kendisine aşık olan histerik kadın Madelaine ile olan ilşkisi ve Ölü Deniz papirüslerinin çevirisi.
Peder Leo’nun ana olaylardan sonra Magda isimli kadınla ilşkisi.
Kitabı ana hatları ile özetleyim,ilginizi çekerse okursunuz.
Peder Leo’nun annesi bir Nazi ile evli. Leo isimli bir oğulları var. Kadın, Nazi kocasını kimliğini gizleyen yahudi bir öğretmen ile aldatıyor. Savaş döneminde Leo isimli oğlu bir uçak bombardımanında ölüyor ve kadın bunun işlediği günahlar sebebiyle başına geldiğine inanıp aşığı Yahudi öğretmeni kocasına gammazlıyor. Sonradan o adamdan hamile olduğunu anlıyor ve yeni doğan oğluna da Leo adını koyuyor. İşte bu Leo bizim ana karakterimiz.
Peder Leo’ya Madelaine isimli evli bir kadın musallat oluyor. Önce dostane olan ilişkileri zamanla başka bir boyut kazanıyor ve Peder bekaret yeminini bozuyor. İkilinin ilişkisi dikkat çekmeye başlayınca Peder, Londra’ya çağrılıyor. Kadın da intihar ediyor. Daha sonradan öğreniyoruz ki kadın sürekli kocasını aldatan, farklı erkeklerle yatan ve sürekli intihar girişiminde bulunan biri. Peder tüm bu olanlardan sonra Katolik kilisesinden atılıyor.
Peder Leo aynı zamanda akademik yönü de olan biri, Ölü Deniz de bulunan papirüsleri çevirmesi için çağırılıyor. Papirüslerde günümüz Katolik Hristiyanlığını temelden sarsacak şeyler bunununca kendisine, ikinci Yudas hatta Deccal bile deniyor. Papirüslerde ise özetle şu yazıyor. Hz. İsa aslında hem anne hem baba tarafından Büyük Herod’un soyundan geliyor. Yahudi tahtı için en efektif kişi. Ordusu ile Kudüs’e geliyor, amacı Roma valisi ve lejyonunu oradan kovmak. Ama Yahudi heyeti onu desteklemiyor. ‘Hepimiz öleceğine bir kişi ölsün’ diyorlar ve onu valiye teslim ediyorlar. Vali de onu çarmıha geriyor ve öldürüyor. Çürüyen cesedini bulup gizli bir yere gömüyorlar.
Peder Leo Hristiyan fanatiklerce saldırıya uğruyor ve yanıyor.
Sonra hayatına öğretmen olarak devam ediyor. Magda isimli öğrencisi ile ilişki yaşıyorlar. Peder Leo, iç dünyasında isimleri aydı olan Madelaine ile Magda’ yı kıyaslıyor.