2018 33. kitabı
Okunma: 13 Mart 2018 14:14
"Clive Barker" daha ne kadar ileri gidebilir ki?" diye, sonradan pişman olacağım bir düşünce düşmüştü aklıma okuduğum son kitabının kapağını kapatırken. "İleri gitmek"ten kastım, başarı değil. Şu ana kadar okuduğum her kitabında kalemini gayet başarılı bulduğumu belirtmiştim. Hatta, daha abartılı ve hayranlık duyarak söylemiştim bunu. Hayal gücü ve tüyler ürpertici unsurları ne kadar ileriye götürebilir, oydu kastettiğim. Demek ki, klasik korku figürlerinden Pinhead'in, yani Hellraiser filmlerinden tanıdığımız arkadaşımız nam-ı diğer çivi kafanın baş rolde olduğu bir eseri okuyana kadar beklemek gerekiyormuş konuşmak için. Korku filmlerine az çok aşinaysanız Hellraiser filmlerini bilirsiniz. Clive Barker'ın temelini attığı belki de sinema tarihinin en tüyler ürpertici karakteri olan Pinhead'e sahip olan seri devamlı farklı isimler tarafından beyazperdeye defalarca uyarlandı. Clive Barker'ın elinden çıkmayan uyarlamaların başarısı tartışılır, fakat klasik Hellraiser'ların kendine has geniş bir hayran kitlesi olduğunu söylemek kesinlikle yanlış olmaz. Fazlasıyla geniş Hellraiser film evreni olduğu gibi fazlasıyla geniş bir de kitap evreni var elbette, aksini düşünemezdik. Fakat maalesef, asla ve asla Clive Barker kitaplarını çevirmedikleri için bunlara ulaşamıyoruz. The Hellbound Heart adlı eser, orijinal Hellraiser filminin esin kaynağıdır ve ara ara asla bulamadığım bir kitaptır. Çevrildiyse de haberim yok. İngilizce olarak da ülkemize hiç getirilmemiş. Huyum değildir normalde fakat artık İngilizce pdf olarak da aramaya başladım, hala bir sonuca ulaşamadım. Çevrilse kazanacağı okur sayısının haddi hesabı yok buna emin olabilirsiniz. Atmosfer yaratmakta en iyilerden biridir Barker ve cehennem gibi tamamen dini veya mitolojik efsanelere dayalı bir mekanı bu kadar başarılı ve tüyler ürpertici bir şekilde tasvir etmesi klişenin tam anlamıyla "türe yeni bir soluk" getiriyor. Belki de temeli olan kitapları okumamış olmamdan kaynaklanıyordur, kitapta gördüğüm tek eksik diğer Barker kitaplarına göre karakterler biraz daha zayıf. Güçlü olabilecekken zayıf. Kutsanma Ayini'nde, Kabal'da ve hatta Kan Kitapları'nın kısa hikayelerinde bile daha derin karakterlere denk geldim. Onun haricinde bir eksiğinin olmadığını hesaba katarsak elinizde gayet başarılı bir kitap tuttuğunuz gerçeği de ortaya çıkıyor. Hadi buyurun, Clive Barker okuyalım.
Sinema
Cehennemin Kızıl HakikatiClive Barker · Nemesis Kitap · 201678 okunma
Berkecan
Şöyle bir düşünüyorum da, evet bazen akıl sağlığını korumak için Clive Barker tavsiye etmemek de gerekebilir :)
Hiç benim tarzım bir kitap değil, büyük olasılıkla bu yazarı hiç okumayacağım ama; bu tarz kitaplara olan ilginizi, bilginizi ve sevginizi görmezden gelemiyorum :) Ellerinize sağlık. Güzel bir yorum olmuş.
Berkecan
Bu konuda bir şey diyemeyeceğim, Clive Barker kabus üretmekte çok başarılı :)