2025 933. kitabı
KIRGINLAR EVİ (Tiyatro Oyunu) GEORGE BERNARD SHAW 1856-1950 arasında yaşamış, altmıştan fazla oyuna imza atmış ve hem Nobel hem Oscar ödülünü almış İrlanda’lı yazar George Bernard Shaw tarafından kaleme alınan nefis bir tiyatro eseri. Oyunun konusu aşk, evlilik ve sosyal ilişkilere dair yapılmış eleştiridir. Özellikle, Viktorya dönemi İngiltere’sinde evlilik kurumunun yapaylığı, kadın-erkek ilişkilerindeki çelişkiler ve toplumun ikiyüzlülüğü eleştirilir. OLAY ÖRGÜSÜ ŞÖYLE: Baş karakter Hector, kendini aşk hayatında özgür ve bağımsız biri olarak tanımlar; birçok kadınla ilişkisi vardır ama ciddi bağlardan kaçınır. Diğer önemli karakterler, Hector’un duygusal ilişkilerine ve onun felsefi görüşlerine meydan okurlar. Oyun boyunca, karakterler evlilik, sadakat, aşk ve bireysel özgürlük kavramları üzerine tartışır. Yazar, “aşk oyunu”nu mizahi bir dille sorgularken, dönemin sosyal normlarına ve cinsiyet rollerine eleştirel bir bakış getirir. Oyunda özellikle • Evlenme ve sadakat • Aşkın doğası ve sosyal beklentiler • Bireysel özgürlük vs. toplumsal baskı • Cinsiyet rollerinin sorgulanması temaları işlenir. Oyunda dikkat çelici bazı replikler aşağıdadır: “Aşk, bir tür özgürlük sınavıdır. İnsanlar onu kurallarla boğmaya çalışır, ama gerçek aşk, zincirlerden kurtulup kendini ifade edebilmektir.” “Evlilik, aşkın mezarıdır; baştan sona yalanlarla dolu bir oyun.” “Belki de bu yüzden kimse gerçek aşkı evlilikte aramaz.” “Kadınların özgürlüğü, sadece erkeklerin izin verdiği ölçüde sınırlandırılmıştır. Gerçek eşitlik, ne erkeklerin ne kadınların birbirine bağımlı olmadığı bir düzendedir.” “Özgürlük dediğimiz şey, aslında kendimize koyduğumuz sınırları aşmakla mümkün. Ama her aşk, bizi biraz daha zincirler.” Okunması gereken bir eser.@onecikar
Kırgınlar EviBernard Shaw · Milli Eğitim Basımevi · 199733 okunma