Puan vermedi·120 syf.····Okunma: 10 Ağustos 2025 12:28 Fransız yazar Françoise Sagan’ın 1954 yılında 18 yaşındayken kaleme aldığı ilk romanı Bonjour Tristesse’i okudum. Romanın ana karakteri Cecile, yazarın kendisi gibi çok genç, çok burjuva, özgür aşkın peşinde ve ahlaki normların dışında kalmayı tercih eden uçarı bir kız. Ayrıcalıklı bir hayat sürdüğünün farkında ve biraz ukala, biraz da vurdumduymaz bir karakter. Cecile yaz boyu babasının Fransız Rivierası’nda bulunan yazlık evinde kalır; orada tuhaf ve rahatsız edici bir maceranın içinde yer alır. Cecile’in çevresindeki Cyril, Anne, Elsa ve babası, onun şımarık karakterinin iniş çıkışlarıyla davranışlarını şekillendirir, adeta genç kızın oyuncağı olurlar… Kitap yayımlandığı zaman hem çok takdir edilmiş hem de tartışmalara yol açmış. Üst sınıftan yaşı çok küçük bir kızın kural tanımadan böyle şeyler yazması epey yadırganmış. 1958 yılında beyaz perdeye de uyarlanmış ve Cecile rolünü Jean Seberg oynamış. Fransız Rivierası’nda yazlık evlerde, ağaç altlarında, kumsallarda geçen bu kısa romanı ben çok sevdim, çok beğenerek okudum. Tanıştığımıza memnun oldum Françoise Sagan.