Yeni dünya yeni insanlar yeni ırk
2025 23. kitabı
Okunma: 14 Temmuz 2025 09:09
Octavia E. Butler’ın yazdığı 3 kitabı İthaki yayınları tek kitapta toplamış. Xenogenesis üçlemesi temelde uzaylıların dünyayı kurtarmasını anlatıyor. İnsanlık savaşlarla dünyayı ve kendini yok etmek üzereyken gelen uzaylılar önce insanlığı kurtarıyor daha sonra yüzyıllardır sürdürdüğü amaç için dünyada kalıyor. Ana karakter Lilith ismiyle çarpıcı ve bir siyahi. Lilith’ in önce uzay gemisinde daha sonra dünyada uzaylılar ve insanlarla bir arada yaşamasını çok detaylı bir şekilde okuyoruz. Lilith yeni doğacak ırkın öncüsü ve insanları yeni dünyaya adapte etmek için seçilmiş bir öğretmen. Ancak insanların bazısı Lilith’e asla iyi davranmıyorlar uzaylıların amacını anlamamakta ısrar ediyorlar. İlk okuduğumda öfkelendiğinde bu konuya daha sonra hak vermeye başladım. Size yeni bir hayat sunuluyor ancak sizden dünyanızı, geleceğinizi, cinselliğinizi, üremenizi ve çocuklarınızı elinizden alıyorlar. Seçim yapmak gerçekten zor. İnsanlar hayata sıfırdan yeniden başlarken ne kadar vahşi olduklarını okudukça şaşırdım. Tüm insanlığın yok olacağını bile bile öldürme arzusundan asla vazgeçmiyor insanlık. İlk kitapta insanlığın dünyaya ve uzaylılara adaptasyonunu detaylı bir şekilde okuduktan sonra 2. Kitapta Lilith geri planda karşımıza çıkıyor ve çocuğunun hayatını okumaya başlıyoruz. Yeni doğan ırkın ilk erkek çocuğunun bebeklikten itibaren gelişimi ve belirledikleri amaç uğruna terk edilişini detaylıca okuma şansı buluyoruz. 3. Kitapta ise Lilith’in başka bir ilk çocuğunu omun gelişimini ve amacını okuyoruz.(Spoiler olmadan ırkını belirtmiyorum) 3. Kitap bence biraz hızlı işlenmiş özellikle son kısımlar biraz aceleye gelmiş gibi. Uzun uzun detaylı bir şekilde okumaya doyamadığı için beni fazla tatmin etmedi. Lilith ve çocuklarının hayatını okumak çok güzeldi ancak uzaylıların amacının gerçekleştiğini de görmek isterdim. Bir gün kitabı unutup yeniden okumayı sabırsızlıkla bekliyorum
1000k
Lilith’in DölüOctavia E. Butler · İthaki Yayınları · 2022244 okunma