·196 syf.····Okunma: 12 Ağustos 2025 18:19 Dönemine göre uyarlanmış hayali ve gerçek aydın şahsiyetlerin, finlandiya halkının en alt tabakasından en üst tabakasına kadar her ferdini düşünmeye, kalkınmaya, macdonald'ın tabiriyle 'hayatın yaratıcıları' olmaya davetini konu ediniyor. İlk sayfasından son sayfasına kadar aralıksız istifade ettiğim bir okuma serüveni oldu. Kitap hem edebi hem felsefi hem de didaktik yapısıyla beni içine almayı başardı. Özellikle Snelman ve Macdonald'ın konuşmalarını içeren sayfalar ufkumu genişletti. İçimde büyümeyi bekleyen idealizmi canlandırdı. Hayata dair umutlarımı tazelemiş oldum. Belki de en önemlisi 'kötü ruh' karşısında daima 'iyi ruh'un safında olmam gerektiğini ve inancımı ve heyecanımı diri tutarak yılmadan hayatı aydınlatmaya devam etmek gerektiğini öğrendim.
Ayrıca kitap fırsat buldukça, kitabın benzetmesiyle bakımlı bir bahçe gibi olan toplumun aydın kesiminin gerektiğinde dertsiz ve konforlu yaşamdan kaçınması gerektiği, hor görmeksizin, alaya almaksızın, sabırla, iştahla, sevgiyle kitabın benzetmesiyle kendi halinde bir orman gibi olan toplumun aydınlatılmayı bekleyen kesiminin ihyasına hizmet etmesi gerektiğini vurguluyor.