Hayat, insana çoğu zaman sessiz bir soruyla gelir: “Var mısın?” Bu soru, büyük anlarda değil, çoğu zaman günlük seçimlerin derinliklerinde gizlidir. Bazen yeni bir yola çıkarken, bazen bir zorlukla yüzleşirken, bazen de kendine ayna tutacak kadar cesur olduğunda duyarsın bu çağrıyı. Doğan Cüceloğlu’nun “Var mısın?” kitabı, işte bu içsel çağrının peşinden gitmeye davet ediyor.
Kitap, insanın kendine sorması gereken en temel soruları, bir sohbetin sıcaklığıyla ama aynı zamanda bir öğretmenin netliğiyle sunuyor. Her bölümde, yaşamın sunduğu engellerin, aslında bizim potansiyelimizi ortaya çıkaran davetler olduğu gösteriliyor. Cüceloğlu, seni kendi hayatının kenarında izleyici olarak değil, sahnesinde oyuncu olarak görmek istiyor.
Okuyucu, satır aralarında kendi hikâyesini fark ediyor. Ertelenmiş hayaller, bastırılmış duygular, görmezden gelinen fırsatlar… Tüm bunlar, hayatın “var mısın?” sorusuna verdiğin suskun cevaplar aslında. Ve yazar diyor ki: Yaşam, bekleyenlere değil, adım atanlara gülümser.
Anlatım, sadece kişisel gelişim öğütleri vermiyor; insanın kendi iç yolculuğunu yapabilmesi için cesaret yüklüyor. Korkuların üzerine gitmeyi, belirsizliğe rağmen yürümeyi, kendi değerlerini belirleyip ona göre yaşamayı öğretiyor. Çünkü var olmak, sadece nefes almak değil; bilinçle, seçimle ve sorumlulukla dolu bir yaşam sürmektir.
Kitabın sonunda, okuyucu artık biliyor ki: Hayat, her gün yeniden soracak “Var mısın?” diye. Ve bu soruya vereceğin cevap, seni ya kendi hayatının kahramanı yapacak ya da sessiz bir seyirci olarak bırakacak.