“Neden hiçbir şey yok da bir şey var?”
Bu soruyla başlıyor her şey.
Kołakowski, filozofları birer düşünce kahramanı gibi tek tek ele alıyor.
Cevaplar yok belki ama sorular çok derin.
Leszek Kołakowski’nin “Neden Hiçbir Şey Yok Da Bir Şey Var” kitabı, felsefenin en eski ve en temel sorusuyla, yani varlığın kendisiyle yüzleşmekten korkmayan bir metin. Kitap, Leibniz’in o sarsıcı sorusunu—“Neden hiçbir şey yok da bir şey var?”—yalnızca tekrar etmekle kalmıyor, bu sorunun yankılandığı yüzyıllık düşünsel mirası titizlikle araştırıyor.
Kitabın dikkat çeken bir yanı, her bölümün sonunda okura yönelttiği sorular. Kołakowski burada hem okuru felsefi bir yoldaş olarak ciddiye alıyor hem de onu düşünsel bir boşluğa bırakıyor: “Ben bu filozofu böyle yorumluyorum ama sen ne düşünüyorsun?” Bu yaklaşım, felsefeye dışarıdan bakan okuyucuyu bile içeri çeken bir güç yaratıyor.
Üslubu sade ama yüzeysel değil. Karmaşık fikirleri süslemeye, basitleştirmeye çalışmıyor; tam tersine onları olduğu gibi, yer yer çetin halleriyle bırakıyor. Bu da okuyucunun “her şeyin neden olduğu kadar hiçbir şeyin de neden olabileceği” ihtimaliyle yüzleşmesini sağlıyor. Varlığın bir mucize olduğu kadar bir muamma olduğunu sezdiriyor.
Kitabı kapattığınızda cevaplardan çok sorularla baş başa kalıyorsunuz. Ama bu sorular yalnızlık yaratmıyor; tersine, insanı insan yapan o temel arayışı tekrar hatırlatıyor: “Ben neden varım?”
Bu, sadece metafizik bir spekülasyon değil, aynı zamanda ahlaki ve varoluşsal bir çağrı.
Felsefenin sınırlarında yürümek isteyenler için, mutlaka okunması gereken bir kitap.
Düşünmeye cesaret edenlere…