·213 syf.····Okunma: 06 Ağustos 2025 12:23 Florida’da eski bir okulun bulunduğu alana yeni bir şirket binası yapılacaktır. Ancak inşaat öncesi yapılan kazılarda ceset kalıntılarına rastlanır. Ve arkeologların araştırmaları, toprağın altında gizli bir mezarlığı ve onunla birlikte yıllarca gizlenmiş bir gerçeği ortaya çıkarır: Nickel Okulu.
Nickel, küçük suçlara karışan çocukların “eğitilmek” üzere gönderildiği bir ıslah evidir. Ancak kapısından giren çocukları eğitim değil, sistematik şiddet, ırkçılık ve istismar bekliyordur. Colson Whitehead’in 2020 Pulitzer Edebiyat Ödülü’nü kazanan Nickel Çocukları romanı, bu acı gerçeği Elwood adlı bir çocuğun hikâyesi üzerinden anlatıyor.
Elwood, Martin Luther King’in sözlerinden ilham almış, inançlı, disiplinli ve idealleri olan bir gençtir. Ancak bir yanlış anlaşılma sonucu Nickel’e gönderilir. Oranın gerçekliği inandığı her şeyi yerle bir eder. Elwood’un önünde iki seçenek vardır: Ya sessiz kalıp kurallara uyacak ve belki bir gün oradan çıkacaktır. Ya da inandığı değerleri savunmak uğruna direnecektir.
Yazarın dili sade ama etkileyici; olayları abartmadan anlatıyor ama etkisi uzun sürüyor. Özellikle kitabın finalinde sarsıcı bir son sizi bekliyor.