2025 14. kitabı
Okunma: 14 Ağustos 2025 11:23
Kitabı bitirdikten sonra neden bu kadar ses getirdiğini ve kültlerin arasına yerleştiğini anladım. Okuduğum çeviride kitabın adıher ne kadar " aşk ve gurur" olarak alındıysa da kitabın adının hakkı diğer bazı yayınlarda yer aldığı gibi "gurur ve önyargı" olmalı. Gurur ve önyargının karakterler arasında tabiri caizse paslaşılmasıyla ve bu yargılar kırıldıkça aşka ve hislere yer açılması. O yüzden "aşk" benim nazarımda üçüncü başlıkta kalabilir. Lizzy' nin kendine has tavırları ve eğlenmeye odaklı karakteri ile duygularının ifadesini bilemeyen ve bir o kadar kendinden emin Mr. Darcy'nin birbirlerini tamamlayıcı hallerini okumak pek keyifliydi. Kitapta Mr. Darcy'nin hep kibrinden dem vuruluyor ama bunun bir kibir belirtisi olmasından ziyade bir bilmeyişin olduğunu düşünüyorum. Ve bu zamana kadar Mr. Darcy'e hayran bir hanım kitlenin nedenini anlayabiliyorum, gerçekten Austen Darcy'i çok ince ince işlemiş. Austen' in diğer hoşuma giden tarafı yine kardeşler arasındaki ilişkileri çok güçlü işlemesi. Özellikle Jane ve Lizzy arasındaki bağ Austen'ın bir önceki okuduğum "Akıl ve Tutku" adlı romanında da beni çok etkilemişti ve bu kitabında da aynı hisleri bıraktı. Austen'a beni Lizzy ve Mr. Darcy'le tanıştırdığı için teşekkür etmek gerekir.
Aşk ve GururJane Austen · Dionis Yayınları · 201697,8bin okunma