2025 38. kitabı
Okunma: 14 Ağustos 2025 10:21
August Bebel'in ilk okuduğum eseri Hz. Muhammed ve Arap - İslâm Kültürü Dönemi adlı eseri oldu. 1840-1913 yılları arasında yaşamış Alman gazeteci ve yazar August Bebel, Hz. Muhammed ve Arap-İslam Kültürü Dönemi başlıklı bu çalışmasında, 19. yüzyıl Avrupa'sının hak-adalet-eşitlik anlayışının yüzyıllar önceki Arap-İslâm düzeyinin gerisinde kalışına dikkati çekiyor. Doğu-Batı, İslâm-Hristiyanlık karşıtlığının, körüklenen yapay gerginlik ve ikilemlerin sık sık öne çıkarıldığı günümüzde, sadece İslamiyet'e değil bütün büyük, tarihsel dinlere "bilimsel" bir yöntemle, nesnel, önyargısız bakmanın zorunluğuna alçakgönüllü ama yetkin bir örnek olan bu klasik metin, her yönüyle güncelliğini koruyor. Kitap, İslamiyet'in nasıl doğduğunu, peygamberini, devletleşme sürecini, edebiyatçılarını anlattığı bu kitap daha çok Avrupadaki "Müslümanlık" algısını eleştirmek ve İslamiyeti de her alanda olduğu gibi bilimsel bir şekilde ele almak amacıya yazılmış. İçeriğinin yetersizliği, Bebel sonrası İslamiyet çalışmalarının çok daha gelişmesini bir kenara bırakarak söylüyorum. Sonuçta okunan her kitap, tarihseldir ve kitaplar arası inceleme yapmak tarihsellik arasında inceleme yapmaktır. Kitabı ele aldığım andan itibaren bu noktayı hiç göz ardı etmedim. Dolayısıyla onun "İslamiyetini" okuduğumun bilincinde olarak kitabın tahlilini çizmeye çalıştım. Bu açıdan Bebel, hiç de Avrupa-merkezci yahut Oryantalist değildir. Söz gelimi birçok yerde, Hıristiyanların Müslümanlara atfettiği bütün pejoratif değer ve olguları Hıristiyanların kendilerinin daha sert bir şekilde yaptığını dile getirmiştir. İki kültürün karşılaştırılması ve bunun veciz bir şekilde yapılması, okumayı keyifli hâle getirirken gerekli malûmatların alınıp tafsilata boğulmanın önüne geçilmesi kalitesini arttırmaktadır. Kısa ve öz değerlendirme ve örneklerdirmeler üzerinden anlatmak istediği şeyi çok net ifade etmektedir. Bugünkü Batı'nın, İslam Medeniyeti'nin bir eseri olarak meydana geldiğini belirten hakşinas bir inceleme olarak okunması istifade sağlayacak ve İslâm Medeniyeti'ne bir Batılının gözüyle bakış hakkında fikir verecektir. Keyifli okumalar.
Hz. Muhammed ve Arap- İslam Kültürü DönemiAugust Bebel · Kapra · 2021128 okunma