Zihnin karanlık odaları bazen öyle derin olur ki, insan kendi adımlarının yankısını bile duyamaz. Depresyon, sessizce gelen, yavaş yavaş bedenin ve ruhun enerjisini emen, görünmez bir el gibi insanın içini sıkıştıran bir haldir. Erdal Işık, bu kitapta sadece bir hastalığı değil; onun ardındaki insanı, o insanın kırılganlıklarını ve iyileşme ihtimalini anlatır.
Depresyon, çoğu zaman birdenbire başlamaz. Küçük çatlaklar, üst üste gelen yükler, içten içe büyüyen bir boşluk… Bir sabah uyanırsınız ve hiçbir şeyin sizi heyecanlandırmadığını fark edersiniz. Işık, bu noktada depresyonun yalnızca bir “mutsuzluk” hali olmadığını, biyolojik, psikolojik ve sosyal etkenlerin iç içe geçtiği karmaşık bir tablo olduğunu vurgular.
Bipolar bozukluk ise bu tablonun diğer yüzü gibidir. Bir yanda enerjinin taşkınlığı, uykusuz geceler, zihinde fırtınalar; diğer yanda bitkinlik, isteksizlik, hayata karşı kapanan kapılar… Bu iniş çıkışlar, sadece yaşayanı değil, etrafındaki herkesi yorar. Işık, bu dalgalanmaları anlamanın ve yönetmenin, doğru teşhis ve tedaviyle mümkün olduğunu söyler.
Kitap, yalnızca hastalığı tanımlamakla kalmaz; aynı zamanda kişinin kendi zihnini tanıması, belirtileri fark etmesi, yardım istemekten çekinmemesi gerektiğini hatırlatır. Çünkü depresyon ve bipolar bozukluk, yalnızca bireysel değil, toplumsal bir meseledir. Bir insanın yaşadığı karanlık, çevresine de gölge düşürür.
Erdal Işık, anlatımında hem bilimin kesinliğini hem de insanın kırılgan doğasını bir arada tutar. Tedavinin yalnızca ilaçla değil, aynı zamanda düzenli yaşam, sağlıklı sosyal ilişkiler ve psikoterapiyle desteklenmesi gerektiğini aktarır. Bu, iyileşmenin kapısını aralayan en önemli adımdır.
Ve belki de en çarpıcı mesaj şudur: Depresyon ya da bipolar bozukluk, bir insanın kimliği değildir. Onlar, bir süreliğine yolda karşımıza çıkan fırtınalardır. İnsan, fırtınadan çıktığında hâlâ kendisidir ve yeniden güneşi görebilir.