Durgunluğun Derin Yaraları
2025 147. kitabı
Hayat bazen, ne gidecek bir yol ne de tutunacak bir dal bırakır. Durgun ve işsiz bir adamın hikâyesi, bu çıkmazın tam ortasında başlar. Orhan Duru, sanki okuyucunun omzuna dokunup “Bak, bu sadece onun değil, senin de hikâyen” der gibi yazar. İşsizlik, yalnızca cebin boş olması değil, insanın kendini değersiz hissetmesidir. Ve bu his, yavaş yavaş içten içe insanı kemirir. Şehir, böyle zamanlarda daha da yabancılaşır. Kaldırımlar, reklam panoları, vitrinler… Her şey, çalışmayan, üretmeyen, bir yere ait hissetmeyen insana karşı sessizce soğur. Günler birbirine benzer, saatler ağır akar, yüzler tanıdık gelmez. Durgun, içinde bir şeyleri kaybetmiş olmanın sessiz acısını taşır. Orhan Duru, bu hikâyeyi yalnızca bireysel bir dram olarak işlemez; sistemin, ekonomik çarkların ve toplumsal düzenin de bu durgunluğu nasıl beslediğini gösterir. İşsizlik, bireyin değil, bütün bir düzenin sorunudur. İnsan, çalışarak yalnızca para kazanmaz; varlığını kanıtlar, toplumun bir parçası olduğunu hisseder. Bu bağ koptuğunda, sadece bir iş değil, bir kimlik de kaybolur. Yine de hikâyenin içinde, umudun ince bir damarı akar. Durgun, hayata yeniden tutunmanın yollarını arar. Bazen bir dost sohbetinde, bazen bir sokak köşesinde duyulan kahkahada, bazen de kendi içinden yükselen küçük bir sesle… Çünkü insanın yeniden doğma ihtimali, en zor zamanlarda bile tamamen sönmez. Duru’nun dili yalın ama serttir. Her cümle, gereksiz hiçbir süs taşımadan, doğrudan kalbe dokunur. Hikâyeyi okurken, hem karakterin durgunluğunu hem de kendi içimizdeki bekleyişleri fark ederiz. Ve anlarız ki, bazen durmak, yeniden yürümek için gerekli bir sessizliktir.
İnsan ve Duygular
Durgun ve İşsizOrhan Duru · Yapı Kredi Yayınları · 201744 okunma