2025 43. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2025 07:14
Kitabı 1000kitapta okuyan yok. Böylesi bir durumla ilk kez karşılaşıyorum. Zira Kitabı çok ama çok beğendim. Cumhuriyet Tarihini Celaleddin Vatandaş'tan okurken farklı bir kaynak daha okumak istedim ve tevafuken bu kitap karşıma çıktı. Yazarı da yayınevini de tanimiyordum ama rastgele açtığım bölümlerde okuduklarim beni kitaba başlamaya teşvik etti. Ve şimdi iyi ki okumuşum diyorum. Sorgulamayan ama sorgulanması gereken çok noktaya ışık tutmuş ve cesurca sormuştur. Babasının yaşadıkları hatta bizzat Babasının çektiği fotoğraflara da kitapta yer vererek dönemle ilgili yorumlarını desteklemiştir. Osmanli Donemi'nde Geri Kalmisligin Sebepleri olarak *Imam Gazali'nin eşari ekolunun' Kadere teslim olup birsey yapmama'yoluna soktuğunu *Faydalı ilim olarak sadece Kur'an ilmi ve askeri alanda kullanilan kısıtlı fenni ilim alınmasını * Sadece Üsküdar'da 66 tekkenin bulunmasının Müslümanların durumunun ne olduğuna ışık tuttuğunu Cumhuriyet Donemi'nde ise; * Halkın garibanligiyla hiç ilgilenilmedigini (ki Yakup Kadri de Ankara romaninda bundan bahsediyordu) * Üniversite kurulmaya ağırlık verilmediğini * Tayyare fabrikası açılışına gidilmeyip, 3 gun sonra Kastamonu 'ya şapka tanıtmaya gidildigine * Dilimizde Hint fakiri tabiri olmasına ragmen onca fakirligiyle Hintli Müslümanların ummete hilafet yıkılmasın diye para toplayıp, ummetin temsilcisi olarak Mustafa Kemal'e para gönderilmesi ama bu paranın devlet himayesine geçmemesi ve bu paranın miktarıyla ilgili hiçbir kaydın olmadığını *Ezandaki anlaşılmayan kelimelerin Türkçeye cevrilmesinin ise cok gerekli(!) olduğunu yoksa kimse Allah dendiğinde Ne denmek istediğini, Ekber dendiğinde neyi ifade ettiğini bilmediğini(!), ezanin derdine ezanla namazla ilgisi olmayanların düştüğüne Vs. Bir çok noktada yazar delil ve kişisel yorumlarıyla kitabi tamamlamış. En son kısıma da ek eklemiş ki Osmanlida Bilim diye. Ben yazara sadece bu bölümdeki bazı yorumlari noktasında katılamadım ama hak verdigim de çok oldu. Yani genel olarak okumaktan çok zevk aldığım ve çok sorgulamama vesile olan bir kitap oldu
Tarihi Başka OkumakTurhan Utku · Ataç Yayınları · 20151 okunma