2025 36. kitabı
Okurun ilişki kurduğu somut gerçeğe sorgulanmaya gerek olmayan büyülü bir an katmak, büyülü gerçekçilik. Yerli edebiyatta bu tarzın başarılı örneğini görmek çok mutlu edici. Yazar alışılagelmiş bir anlatım tarzına sahip değil, oldukça yaratıcı oldukça özgün ve gerçekten başarılı bir kalemi var. Bundan sonra yazdıklarının takipçisi olacağım. Anasının mezarında geçirdiği ömür gibi gelen dakikalardan sonra peşini bırakmayan ölüm korkusunu ve ölümün kendisini yenmenin yollarını aramaya başlayan Ziya’nın tuhaf ve dayanılmaz öyküsü. Ziya’nın yaşadığı ölüm korkusu onu yaptıklarından pişman olmayan ve hatta haz alan bir deccale dönüştürür. Torunu ve mayın tarlasına dönen bahçesinde beslediği kaplumbağalarla beraber yaşayan Ziya’nın kötülükleri okuyucuyu bekliyor. Büyülü gerçekliğin doğuşu büyükannelerin anlatılarına dayanır derler. Onların kış gecelerinde anlattığı cinli perili masalların torunları tarafından gerçekmiş gibi dinlenişinden doğduğunu söyleyenler vardır. Bu roman da bir büyükanenin anlatısı gibi. Kitapta Ziya’nın şeytan icatlarının ardında köy yaşantılarının ya da alışılmış ev hallerinin çok güzel betimlemeleri bulunuyor. Ev yaşamının sıcaklığı, işçi babaların işten geldiği akşamlar ayaklarını sehpaya uzattığı ve haber kanalları arasında gezinirken çocukların biber kızartmaları kokusu eşliğinde ödev yaptığı anlar. Ağırlaşmış eşyalarla, masanın üzerinde yer edinmiş ilaç kutularıyla veya tül gibi evin üzerine yer eden tozlarla yaşlanmış bir evin anlatısı gibi bölümler kısa olsa da kitaba hakim olan o karanlık atmosferi kıran sıcak bölümler olarak okuyucuya keyif veriyor. Kitabı okurken Volkan’a gerçekten kaşına kaşına okuyorum dedim. O ise aldığım en değişik yorum dedi. Aksi mümkün mü, özellikle ilk kısımlarda okuyucunun tüylerini ürpertecek ve okuyucuda kaşınma hissi yaratacak oldukça çarpıcı betimlemeler var. Özellikle buralarda yazarın farkında olarak okuyucuyu rahatsız etmek istediğini düşündüm. Kitabın doğrusal bir olay akışı içinde olmamasını da ayrıca çok sevdim. Kitap bittikten sonra ilk kısımlara dönüp Ruhi’nin akıbetini tekrar okumak gerek. Böylelikle öykü daha çok anlam kazanıyor. Oldukça başarılı bir kitap, kitaba denk gelenler mutlaka fırsat vermeli. #büyülügerçekçilik #türkedebiyatı #kitaptavsiye
Kaplumbağa ÇorbasıVolkan Aksan · Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık · 20245 okunma