Kendini Görmeden Başkasını Anlayamamak
2025 172. kitabı
İnsanın en büyük sınavlarından biri, başkasına açılabilme cesaretidir. Çünkü yakınlık, kırılganlığı da beraberinde getirir. David Burns’un bu kitabında anlatılan, yalnızca ilişkilerin yüzeysel oyunları değil, kalbin en derininde gizlenen korkular, özlemler ve yanılgılardır. Her sayfada insanın kendine sorduğu şu sorular yankılanır: “Sevilmeye değer miyim?” ve “Beni gerçekten anlayacak biri var mı?” Kitap boyunca görüyoruz ki, birlikte iyi hissetmenin yolu, kusursuz bir eş bulmaktan değil, kusurların içinden anlam kurabilmekten geçiyor. Çatışmaların, yanlış anlamaların ve kırgınlıkların altında yatan şey, çoğu zaman sevgisizlik değil; ifade edilemeyen duygular, bastırılan kaygılar, çocuklukta öğrenilen yanlış kalıplardır. Burns, bu kalıpları söküp atarken insana kendini tanıma fırsatı verir. Anlatının gücü, sadece ilişkilerden bahsetmesinde değil, aynı zamanda insanın kendi iç dünyasıyla olan savaşını gözler önüne sermesindedir. Çünkü başkasına uzatılan her el, önce kendi içindeki yaraları tanımaktan geçer. İnsan, kendi kırık yanlarını görmedikçe, başkasının kırıklığını anlayamaz. Ve burada okur bir gerçekle yüzleşir: Birlikte iyi hissetmek, önce tek başına kendinle barışmaktır. Kitabın dili akıcıdır ama aynı zamanda bir ayna gibidir. Her bölümde kendini görürsün; bazen eski bir tartışmanın gölgesinde, bazen yarım kalmış bir sevgi ihtiyacının izinde. Satırların arasında dolaşırken, içinden şu cümle geçer: “Evet, bu benim hikâyem.” Ve işte o noktada, okur sadece bir kitap okumaz, kendi hayatını yeniden yaşamaya başlar. Burns, çözümleri zorlamaz, dayatmaz. O, daha çok rehberlik eden bir dost gibidir. Sanki yanında oturmuş, en derin korkularını dinliyor, en gizli sırlarını duyuyor gibi. Ve ardından yumuşak bir sesle şunu söylüyor: “Yalnız değilsin. Anlaşılmak mümkün.” Kitabın sonunda insan şunu fark eder Mutlu bir birliktelik, çatışmasızlık değil; çatışmalarla birlikte öğrenilen uyumdur. Sevilmek, kusursuz olmak değil; eksik yanlarına rağmen kabul görmektir. Ve birlikte iyi hissetmek, aslında “sen ve ben” demek yerine, “biz” diyebilmeyi öğrenmektir.
İnsan ve Duygular
Birlikte İyi HissetmekDavid Burns · Psikonet Yayınları · 20191,468 okunma