"Özgürlük ve Uygarlık" Üzerine
Bronislaw Malinowski’nin Özgürlük ve Uygarlık adlı eseri, yalnızca antropolojinin kurucu isimlerinden birinin son dönem çalışması değil, aynı zamanda özgürlüğün anlamına, kültürel temellerine ve modern uygarlık içindeki kırılganlığına dair yazılmış en kapsamlı düşünsel denemelerden biridir. 1940’ların kasvetli ikliminde, Nazizmin karanlığında, II. Dünya Savaşı’nın yıkıcı şiddetiyle yoğrulmuş bir ortamda kaleme alınan bu kitap, hem bir entelektüelin kendi çağının felaketlerine verdiği yanıtı hem de insanlığın ortak geleceğine dair bir inancı temsil eder. Malinowski, savaşın yalnızca cephelerde değil, zihinsel ve kültürel düzeyde de bir yıkım yarattığını görmüştü; onun karşısına koyduğu şey ise özgürlük kavramının antropolojik, etik ve siyasal temellerini yeniden kurma çabasıydı. Kitap boyunca özgürlük, bir soyutlama olmaktan çok, insanın kültürel varoluşunun vazgeçilmez koşulu olarak ele alınır. Malinowski, tarihin büyük dönüşümlerinde, uygarlığın ilerleyişinde ve toplumların kurucu kurumlarında özgürlüğün hem doğuran hem de tehdit altında tutulan bir değer olduğunu ısrarla hatırlatır.
Eserin önsözünde, “Özgürlüğün doğası ve bunun insan doğası ve kültürle ilişkisi üzerine bir sorgulama, savaşan bir demokraside yersiz değildir” sözleriyle başlar Malinowski
. Bu cümle, kitabın hem giriş kapısı hem de onun entelektüel iddiasının anahtarıdır. Özgürlüğün yalnızca bir politik slogan, bir çağrı ya da bir anayasal hak olarak değil, insanlığın evrimsel serüveninin tam merkezinde duran bir olgu olduğunu savunur. Ona göre özgürlük, ne yalnızca bireyin kısıtlamalardan kurtulma arzusudur, ne de salt hukuki bir statüdür; özgürlük, kültürün armağanıdır. İnsan toplulukları, doğanın zorunluluklarını aşarak, teknikler ve kurumlar geliştirerek, işbirliğini örgütleyerek özgürlüğün yeni boyutlarını yaratırlar. Bu yüzden Malinowski, özgürlüğü “kültürel determinizmin kurallarına boyun eğmeyi gerektiren, ama aynı zamanda insan yaratıcılığını açığa çıkaran bir nitelik” olarak betimler.
Kitap boyunca sık sık karşımıza çıkan temel gerilim, özgürlüğün her zaman için onun inkârına yol açabilecek araçlarla birlikte doğmasıdır. Ateş, tekerlek, dil, aile ya da devlet gibi her kültürel buluş, bir yandan özgürlük alanını genişletir, diğer yandan potansiyel kısıtlama ve baskı mekanizmaları doğurur. Bu diyalektik, Malinowski’ye göre, insanlık tarihinin ayrılmaz bir parçasıdır. “Kültür özgürlük verir ve aynı zamanda onun inkârı için araçlar sağlar” derken
, bu çelişkinin modern uygarlıkta daha da keskinleştiğini gösterir. Özellikle savaş, bu çelişkinin en yıkıcı biçimidir: toplumsal örgütlenmenin bir ürünü olarak doğar ama özgürlüğün kökten yıkımına yol açar. Ona göre “savaş, özgürlüğün tamamen inkârıdır” ve bu nedenle uygarlıkla bağdaşamaz
Malinowski’nin analizi, özgürlüğün semantik kaosunu çözmeye yönelik bir çabadır. Ona göre özgürlük, çağlar boyunca türlü anlamlarla yüklenmiş, bazen “ruhun özgürlüğü”, bazen “her türlü kısıtlamanın yokluğu”, bazen de “yasaya boyun eğme” biçiminde yorumlanmıştır. Bu çeşitlilik, özgürlüğün özünü bulanıklaştırır. O, özgürlüğü üç aşamada tanımlar: amaç özgürlüğü, eylem özgürlüğü ve sonuç özgürlüğü. Bu üçlü, yalnızca bireysel düzeyde değil, kültürel ve toplumsal düzeyde de işleyen bir yapıdır. İnsan, bir hedef belirleyebilmek için özgürlüğe, bu hedef doğrultusunda eyleme geçebilmek için özgürlüğe ve sonunda elde ettiği sonucun meyvesini yaşayabilmek için yine özgürlüğe ihtiyaç duyar. Bu tanım, özgürlüğü gündelik yaşamdan siyasete, sanattan bilime kadar her alanda ölçülebilir bir ölçüt haline getirir.
Antropolojik bakış açısı, Malinowski’nin özgürlük anlayışını eşsiz kılar. Ona göre özgürlük, ilkel toplumlarda da vardır; ama bu, “hayatta kalma özgürlüğü”dür. İnsanın biyolojik ihtiyaçlarını karşılaması, kültürün ona verdiği en temel özgürlüktür. Ateşin bulunması, tarımın gelişmesi, ailenin örgütlenmesi, bireyin güvenliğini ve refahını arttırarak özgürlüğün ilk katmanlarını oluşturur. Ancak bu kazanımlar, aynı zamanda yeni bağımlılıklar doğurur. Ailenin içinde otorite kurulur, tarımın getirdiği mülkiyet ilişkileri yeni kısıtlamalara yol açar. Özgürlük, her zaman bu gerilimle birlikte var olur. Malinowski’nin ifadesiyle, “değerler, yeni ihtiyaçlar yaratır; yeni ihtiyaçlar daha fazla özgürlük ve yeni kısıtlamalar sağlar”
Eserin en çarpıcı bölümlerinden biri, özgürlüğün totalitarizmle karşıtlığını tartıştığı kısımdır. Malinowski, Nazizmin yalnızca bir siyasal rejim değil, aynı zamanda bir “kültür düşmanı” olduğunu yazar. Ona göre totalitarizm, “kölelik ve uygarlığın yok edilmesi anlamına gelir”
. Bu sert ifade, kitabın politik bağlamını açıkça ortaya koyar: II. Dünya Savaşı, yalnızca toprakların değil, özgürlüğün geleceğinin savaşıdır. Malinowski, demokrasileri uyarır: eğer savaş sonrası düzen, uluslararası bir örgütlenmeye dayanmazsa, yeni savaşların kaçınılmaz olacağını; bu durumda demokrasilerin de özgürlüklerini kaybedeceklerini öne sürer. Bu nedenle dünya federasyonu fikrini savunur; insanlığın ortak çıkarlarının, ulusal egemenliklerin üzerinde bir kurum tarafından korunması gerektiğini vurgular.
Kitabın son bölümleri, özgürlüğün geleceğine dair umudu diri tutar. Malinowski, “kültür herkes için erişilebilir olmalıdır; özgürlüğün bastırılması kültürün yok olması demektir” diye yazar
. Bu cümle, hem bir uyarı hem de bir vasiyettir. Ona göre demokrasi, özgürlüğün en sağlam güvencesidir; ama demokrasi yalnızca seçimlerden ibaret değildir. Demokrasi, kurumların özerkliği, bireylerin eşitliği, eleştiri ve muhalefetin serbestliği, en önemlisi de şiddetin kolektif olarak reddi demektir.
Bugünden bakıldığında Özgürlük ve Uygarlık, yalnızca bir savaş yılları belgesi değil, aynı zamanda hâlâ güncelliğini koruyan bir düşünce manifestosudur. Modern dünyanın yeni tehditleri –otoriter rejimlerin yükselişi, teknolojinin özgürlüğü sınırlayan yüzü, küresel krizlerin yarattığı belirsizlik– Malinowski’nin tespitlerini adeta yankılar. O, özgürlüğü bir ayrıcalık değil, uygarlığın varlık koşulu olarak görmüştü. Onun antropolojik bakışı, özgürlüğün soyut bir ideoloji değil, somut bir kültürel süreç olduğunu gösterir. İnsan toplulukları özgürlüğü kurar, şekillendirir, bazen de yok eder. Ama her seferinde özgürlük, kültürün içinde, insanın yarattığı kurumların gölgesinde yeniden doğar.
Malinowski’nin kitabı, okura yalnızca düşünsel bir analiz sunmaz; aynı zamanda etik bir çağrıdır. Savaşın, köleliğin ve totalitarizmin gölgesinde bile, özgürlüğün yeniden kurulabileceğine dair bir inançtır. Özgürlüğü, insanlığın ortak mirası, uygarlığın vazgeçilmez temeli olarak görür. Onun sözleriyle, “özgürlük, uygarlık için vazgeçilmezdir; siyasi özgürlüğün yokluğu diğer tüm özgürlükleri yok eder”
. Bu cümle, kitabın kalbidir.
Sonuçta Özgürlük ve Uygarlık, insanlığın kendi geleceğini özgürlükle kurma sorumluluğunu hatırlatan büyük bir düşünce yapıtıdır. Bugün hâlâ, Malinowski’nin satırları bize şunu söyler: özgürlük yalnızca bir hak değil, aynı zamanda bir görevdir; kültürü korumanın ve ilerletmenin, insan onurunu yaşatmanın tek yoludur. Bu yüzden onun kitabı, bir tarihsel dönemin tanıklığı olmanın ötesinde, özgürlüğün kültürel anlamını kavramak isteyen herkes için temel bir rehberdir.