2025 18. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2025 10:02
“Çünkü bana toplum tarafından ezilmiş ve onunla korkunç bir hesabı olan biri gibi görünüyorsunuz.” İlk cildin yarısından aktardığım şimdiye kadarki bölümün muhteşem bir özeti. Edmond Dantes’in iyi ya da kötü ertelemeden ve kesinkes uyguladığı, bazen affeden bazen cezalandıran adaletini görüyoruz. Onda en özenilesi özelliklerden biri dilediği zaman dünyanın geri kalanından uzaklaşabilme olanağı olsa gerek. Tercih edilmiş yalnızlık. Sevenleri tarafından beğenilen diğer özelliği ise içtenliği konusunda hiç kimsenin yanılmayacağı sevecen bir iyi niyete sahip olması. İkinci cildin yarısındaki ikinci özet;“Kont sürdürdüğü yaşam dolayısıyla hiçbir şey karşısında geri atmayacağı konusunda verdiği karar sayesinde bazen tanrı denen doğaya ve şeytan olarak tanımlanabilecek insanlara karşı girişte mücadelelerde hiç bilinmeyen hazları tadacak aşamaya gelmişti.” Monte Cristo kontunun insanlarda bıraktığı izlenimlerden; “nihayet köklü bir ailenin, babalarının servetlerinden mahrum bırakılmış ve kendilerini toplum yasalarının üzerinde tutan maceracı dehalarının gücü sayesinde yeniden servet kazanmış efradından biri gibi bahtsızlığın ölümcül damgasını taşıyan kişiliklerinden biri” bu cümleleri aktarabiliriz. Hakkında net bir şey söylenemediği gibi, söylentilerin tamamı olumlu. Özgürlüğünden mahrum olduğu 14 yıl boyunca pek çok şey öğrenmiş, bunlardan en önemlisi kanaat. Peki ürkütücü sırlarla dolu bu zihinde neler oluyor? İyi yürekli, herkese güvenen, hoşgörülü kişiliğini, intikamcı, sinsi, kötü ya da daha doğrusu sağır ve kör kader gibi duyarsız bir hale getirdi. İzlediği yüksek ve dolambaçlı yokuşu çıkıp intikamının doruk noktasına ulaştığında, dağın diğer yanında kuşkunun uçurumunu gördü. Bunu görmesini sağlayan ya da sebep olan kişi tutsakken düşündüğü iki kişiden biriydi. İlk hatası tüm geleceğini mahveden seçilmiş kullar vardır. Mercedes bu seçilmiş kullardan biri. 2 cilt, 1525 sayfa, 117 bölüm, binlerce duygu, onlarca anı. Seni çok sevdim denizci sinbad, iyi ki tanıdım monte cristo kontu, umutsuzluğa kapılırsam seni hatırlamayı hiç unutmayacağım edmond danstes.
Monte Cristo Kontu (2 Cilt Takım)Alexandre Dumas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202037,1bin okunma