Dostoyevski’nin Yeraltından Notlar adlı eseri, bireyin iç dünyasını, toplumla kurduğu karmaşık ilişkiyi ve varoluşsal sancılarını sert bir dille ortaya koyuyor. Kitap, yeraltı adamı olarak adlandırılan isimsiz bir anlatıcının gözünden, topluma ve kendine yönelttiği eleştirilerle ilerliyor. Ancak benim için bu anlatıcı karakter, çoğu zaman anlaşılması zor, tutarsız ve itici bir profil çizdi. Onun düşünce yapısı, özellikle karşılaştığı insanlara ve olaylara verdiği tepkiler beni sinirlendirdi. Elbette yazarın amacı da belki okuyucuyu rahatsız ederek düşündürmekti ama bu etki, bende daha çok tahammülsüzlük hissi uyandırdı.
Eserin felsefi boyutunu ve bireyin içsel çatışmalarına dair sunduğu sorgulamaları göz ardı edemem. Yer yer toplumsal normlara yönelttiği eleştiriler ve insan doğasına dair söyledikleri düşündürücüydü. Ancak bazı bölümlerde anlatım çok dolambaçlıydı; ne anlatılmak istendiğini ya da neden bu kadar uzun tutulduğunu anlamakta zorlandım.
Sonuç olarak Yeraltından Notlar, düşünsel derinliği olan bir roman olsa da anlatıcının kişiliği ve anlatım biçimi beni çok tatmin edemedi. Karakterle empati kurmakta zorlandım; hatta çoğu zaman onun içsel bunalımlarına sabretmekte bile zorlandım. Belki de Dostoyevski’nin tarzı ya da bu kadar keskin psikolojik çözümlemeleri bana pek hitap etmiyor. Edebi yönünü reddetmesem de, okuma zevki açısından benim için ortalama bir deneyim oldu.