Sartre, Nazım, Picasso ve Milyonlardan TEK SES BELOYANNİS
2025 68. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2025 03:08
Kişinin ölümü, insanın yücelmesi uğrunda savaşan milyonlarca insanla birlikte olunca, ölüm, ölüm sayılmaz. Bu kitap anı-roman kategorisinde konumlandırdığım kitaplardan. Yazar akıcı bir dil ile bundan 75-85 yıl öncesine alıp götürüyor sizi. Devrimci bir karakter etrafında yoğunlaşan çok karakterli ve aktörlü bir gerçeklikte onun direnişini, aşkını, mücadelesini ve o günün politik durumunu, arka planını tarih-anı çerçevesinde ele almakta ve ölümsüzleştirmektedir. Aslında kitapla ilgili politik, sosyolojik birçok değerlendirmede bulunmak güzel olurdu, fakat bu neredeyse kitabın tamamı ve 150 yıllık bir tarihi kapsıyor. Ki tarihe, politikaya ilgisi olanların bu kitaptan fazlasıyla keyif ve bilgi alması mümkündür. Tabii bahsettiğim kişiler nihalatsızcı, kafatasçı, faşist ve ırkçı kişiler değil elbette. Onlar bu kitaptaki her acının mimarı ve bahsettiğim 75-85 yılda asla değişmeyen zihniyetin mahsulleridir. Kitap ikinci dünya savaşında Almanların Yunanistan'ı işgal etmesiyle gelişen Yunan bağımsızlık mücadelesinden bahsetmektedir. Bu bağımsızlık mücadelesinde direnişe geçen Yunan Partizanların, ki bunlar tarihin yazdığı ve Nazilere büyük darbeler vuran gençlerdir, savaş sonrasında Sovyet karşıtı politikalar izleyen Amerikanların müdahaleleri ve hegemonyası ile suçlu bulunması şeklinde gerçekleşen ve bizce çok tanıdık olan olayları anlatmaktadır. O gün de bas bas bağırılır ve Yunanistan'ın laboratuvar olarak kullanıldığı söylenir, 6. filoya ciddi karşıtlıklar 1950'li yıllarda Yunanistan'da defol sesleri ile yükselir. 15.07.1968 Tarihinde aynı filo Türkiye'ye demir atar bilindiği üzere ve bu kitaba benzer uygulamalar yaşanır, Deniz Gezmiş ve yoldaşları 06.05.1972 yılında idam edilir. Yunan Komünist Partisi Merkez Yürütme Üyesi Niko Beloyanni ve arkadaşları ise bu kitabın Deniz Gezmiş'leri olarak ele alınabilir. Her neyse kitap edebi bir dille ele alınmış, sizi tarihe boğan bir kitap değil. Kitabı eğer siz tarihle ilgili bir birikime sahip iseniz ve buna benzer şeylere şahitlik etmişseniz kendinizce anlamlandırıp, özdeşleştirebilirsiniz. Aksi durumda size kurgu ve aşk, imkansızlık, koşuşturma eseri olarak gelecektir. Çok dağınık oldu çünkü dediğim gibi bu kitabı anlatmak için 200 yıllık ulus devlet aklını ve 5 bin yıllık devlet sistemini de anlatmak gerekir. Bu beyinlere sığmaz, buraya ise hiç sığmaz. Özetle BAZI İNSANLAR ÖLDÜRMEK İÇİN YAŞAR, BAZILARI İSE YAŞATMAK İÇİN ÖLÜR. IŞIKLAR İÇİNDE UYU YOLDAŞ BELOYANNİ VE YOLARKADAŞLARI!
Buyruk Beloyannis'in ÖyküsüDido Sotiriyu · Belge Yayınları · 199914 okunma