Çiçeksever Hanımlara ve Çiçek sevmesi Gereken Beylere! :)
2025 25. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2025 05:16
İçimde nostaljik bir esintiyle kitabı okuduğumu ifade etmekle ve bir kitabın ancak bir bilimi bu derecede romantik ve yüreğe hoş gelen kelimelerle işlediğini söylemekle başlayabilirim. Öncelikle yazarı hakkında biraz bilgi vermek istiyorum: TRT'nin eski Tarım ve Köy Öğretmeni, Tarım Bakanlığı Emekli Genel Müdürü, A.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi, eğitimci, şair, yazar, programcı, Ziraat Yüksek Mühendisi Cemalettin ŞENOCAK. Kitap, ev bitkilerinin bakımları hakkında çeşitli ilmî bilgileri uzmanından ve direkt 1.kişi ağzıyla anlatıyor. Yazarının çok yönlü gelişim alanları sayesinde bir yandan bu teknik bilgileri öğrenirken bir yandan da Ahmet Haşim, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi şairlerin kitap muhtevasıyla uyumlu şiirleriyle o akademik dile ara vermiş oluyorsunuz. Devamlı Yeşil Bitkiler ve Çiçekli Ev Bitkileri başlıkları içerisinde teknik bilgiler verirken kitabın başlangıcında ve sonunda yazarın ifadelerindeki zarafetinin bu kitaba ne kadar çok yakıştığını düşünüp duruyorsunuz. Bitki yetiştirmenin de bir sorumluluk olduğunu hatırlatan satırları okurken aklıma Küçük Prens'teki meşhur söz geliyor: "Ölene kadar sorumlusun gönül bağı kurduğun her şeyden." Bir hevesle bir yerlerden alınıp bir köşede unutulacak yahut önemsiz bir şeymiş gibi bir kenarda bırakılacak bir şey olmadığını söylüyor çiçek yetiştirmenin. Çiçek bakmak ve sevmek, onunla bağ kurmaktır ve bu da bir sorumluluk getirir. Çiçeklerin kâl dili yoktur ancak hâl dilleri vardır ve onun sorumluluğunu üstlenen kişilerin bu dili bilmesi gerekir. Kitapta ilerlerken çiçeklere âdeta bir yavru, mini mini bir hanım gibi yakıştırmalar yapan yazarın ifadelerinde de ayrı bir hoşluk görüyoruz. Sayfa 34'te salon yaprağı ile ilgili kısımda "Ev şeraiti içinde her türlü ihmâle tahammül eden bir nebattır." diyor. Burada salon yaprağına hüzünlenmeden edemiyorum sonra yaprak begonya için "Bütün sene güzelliğini muhafaza eder." (s.36) derken ister istemez içimde bir kız neşesi yeşeriyor. Bütün kızlara, kadınlara bu cümleyi armağan ediyorum. Bir diğer bayıldığım şeyse çoğu sayfanın altında çiçeklerin dilinden aşıkâne sözler dillendirmesi... Muhabbet Çiçeği: Seviyorum ve ümitleniyorum! Hercâi menekşe: Bütün düşüncem sizsiniz!. Filbahri: Hâtıranızı ebediyyen saklıyacağım! Çuha çiçeği: Sizden başkasını sevmedim! Kitap latif bir esintiyle beni yumuşacık yaptı. Okurken çiçeklerin resimlerine bakarak ve araştırarak okudum. ALLAH'ın o güzelim "Bedî" sanatını görmemek elde değil. Sorarım size: "ALLAH'ın boyasından boyası daha güzel olan kim vardır?" (Bakara 2/138) Çiçek BakımıÇiçek Bakımı
Duygu ve Düşünce
Çiçek BakımıCemalettin Şenocak · İstanbul Matbaası · 19542 okunma