Bu kitabı özellikle elime aldım. Çünkü Livaneli'nin sol görüşlü bir yazar olarak Abdülhamid'i sert eleştireceğini düşündüm. Hatta bunu görmek için okumaya başladım. " Bakalım nasıl bir eleştiri gelmiş" diye merak ettim.Ama Livaneli beni yanılttı. Beklediğimin aksine Abdülhamid'e büyük bir saygıyla yaklaşmış , hatta birçok yerde övgüyle bahsetmiş. Bu benim için sürpriz oldu , çünkü Zülfü Livaneli'nin farklı bir yönünü görmüş oldum.
Okurken bazı yerlerde çok şaşırdım. Mesela Abdülhamid döneminde gazetelerde "burun"kelimesi yasaklanmış.Küçük gibi görünen ama dönemin atmosferini hissettiren detaylar.
Bence Livaneli , Abdülhamid'i değerlendirirken bugünün gözlüğüyle bakmıyor.Onu dönemin şartları içersinde ele alıyor. Çoğu yazarımızın bugün yapamadığı şeyi yapıyor.Yani ne tamamen kahramanlaştırıyor ne de küçümsüyor. Daha çok dönemin koşullarına göre güçlü bir lider olarak görüyor. Kitabın dili oldukça akıcıydı. Tarihi bir roman olmasına rağmen ağır ya da sıkıcı gelmedi.Ayrıntıları kurguyla harmanlaması kitabın da artı yönlerinden biriydi.
Kısaca toparlamam gerekirse Abdülhamid dönemine farklı bir bakış açısıyla bakmak istiyorsanız kesinlikle bu kitabı okuyun.