Beklenti karşılamamak…
2025 4. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2025 17:35
Sy Montgomery’nin “Ahtapotun Ruhu” adlı eseri, kapağı ve konusuyla ilk bakışta oldukça ilgi çekici geliyor. “Zeki ve duygulu bir canlının dünyasına bilimsel ama ruhsal bir yolculuk” vadeden kitap, bende fantastik öğelerle örülmüş, öğüt verici ve bilgiyle harmanlanmış bir anlatım beklentisi oluşturmuştu. Ancak okuma sürecim bu beklentinin gerisinde kaldı. Kitapta yazarın ahtapotlarla kurduğu bağ detaylı ve içten anlatılsa da, bu bağın tekrar tekrar benzer cümlelerle sunulması, bir yerden sonra okuma akışını zorlaştırıyor. Özellikle duygusal betimlemeler ve ahtapotların zekâsı üzerine yapılan tekrarlar, anlatımı zenginleştirmek yerine durağanlaştırıyor. Bilgi verme yönü elbette var; ancak bu bilgiler çoğu zaman bilimsel derinlikten uzak, daha çok kişisel gözlemlerle sınırlı kalıyor. Ayrıca kitap, başta vaat ettiği gibi fantastik ya da öğretici bir tat vermekten ziyade kişisel bir deneyim anlatısına dönüşüyor. Deniz canlılarına merak duyanlar için bazı yönleriyle ilginç olabilir. Ancak beklentisi bilgiyle zenginleşmiş, sürükleyici bir anlatım olan kişiler için yetersiz kalabilir. Benim açımdan kitap, konusu ne kadar cezbedici olsa da tekrarlara düşmesi ve tempo eksikliği nedeniyle sıkılarak tamamladığım bir okuma deneyimi oldu.
Ahtapotun RuhuSy Montgomery · Beyaz Baykuş Yayınları · 202020 okunma