2025 63. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2025 20:05
Günaydın dostlar. Yazıldığı dönemin ilklerinden sayılan, o günün boyun eğen Çin halkını eleştirel şekilde Ah Q üzerinden anlatmış yazar, bazen iğneleyerek bazen mizahi cümleler kullanarak. Ah Q, hangi soydan gelmiştir, belirsizdir ama mesaj belli: soyadının önemi yok, Çin halkı olarak içimizde bunlardan çok. Her çağrılan yere gider, işini yapar, kibirlidir, kendini herkesten üstün görür ama neticede zavallıdır. Böyle olunca da başına gelen tuhaflıklar, hak mıdır, haksızlık mıdır? 86 sayfalık durağan ilerlese de tuhaflıklar barındırdığı için sıkmadan kendini okutan bir kitap bana göre bu. Kitabın arka kapağında yazan bazı spoiler kısımlarını son 13 sayfaya kadar hiç bilmiyordum, zaten bu kısımda artık dümene Ah Q geçiyor, kendisi anlatıyor, (Başlıktaki delinin* günlüğü kısmı da buradan geliyor, 2 ayrı anlatıcı olmasından kaynaklı) bundan dolayı da sarsıcı kısmı ben yazmayacağım, arka kapak görsellerde olacak, isteyen bakabilir en sonda. Deliliğe Övgü kitabı vardır Erasmus'un, önce deliliği anlatır, aklı yerer & ben okurken bu kıyaslamada üstünlüğünü kabul etmiştim deliliğin sonra da öven kendisi değilmişçesine deliliği yerip aklı yüceltir & ben onda da aklın üstünlüğü kabul etmiştim & çok şaşırmıştım, beni zıt iki kutba da nasıl inandırabilir yazar & en sonunda nasıl beni allak bullak bırakabilir & taraf tutamam diye, öylesine büyülenmiştim o eserden. Bu kitapta da güçlü bir büyülenmeyle ilerlemedim ama son kısımda delinin* kendi kalemini okuyunca bazı noktalarda aydınlanma yaşadım çünkü yukarıda da demiştim, durağan ilerleyen bu kitapta tuhaflıklar* okutuyor kendini diye. Yazar Çin için önemli yazarlardan ama tek çevrilen kitabı bu ülkemizde, bir eserini daha okumak isterim şahsen. İyi okumalar -.-
Ah Q'nun Gerçek Hikâyesi – Bir Delinin GünlüğüLu Hsun (Lu Xun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025191 okunma