Puan vermedi·696 syf.··Beğendi
· Yükselmek İsteyen Adam - Hans Fallada - Roman - 696 sayfa
&
Hans Fallada ile tanışmam son yazdığı romanı Herkes Tek Başına Ölür'ü okumamla olmuş hem beğenisi kazanmış hem de etkilemişti. Roman nazi Almanyasını anlatıyordu.
Bu romanında ise Fallada küçük bir kasabada yaşamakta olan Karl'ın akıp giden yaşam öyküsünü anlatıyor. Öykü bir roman kurgusunun ötesinde yaşama yeni başlayan gençler için yön gösteren bir pusula.
Annesini yıllar önce kaybeden karl duvarcı ustası babasını da toprağa vermiştir. Kasabada neredeyse kimsesi kalmamıştır. Kendisini büyüten yaşlı kadın Minna'ya sarılır, bu kasabayı terk ederek Berlin'e gideceğini o kenti feth edeceğini söyler. Yaşlı Minna 0n dört yaşındaki Karl'la yıllar boyunca biriktirdiği beş yüz doları harçlık olarak verir, uğurlar. Karl Berline gide tren vagonuna bindiğinde on iki yaşlarında kardeşiyle birlikte teyzesinden dönen Rieke ile tanışır. Kısa sürede kaynaşırlar. Rieke babasının inşaatlarda çalıştığını Karl'la iş bulabileceğini söyleyerek birlikte yaşamalarını önerir.
Akıcı, anlaşır, sağlam bir kurguya dayanan eser Almanya'nın sosyal kültürel ve ekonomik yaşamını verirken ikinci Dünya Savaşı yllarının sıkıntılarına da yer vermesi açısından yarı belgesel Roman özelliği de taşıyor denebilir.
Uzun yıllar uyuşturucu ve içki bağımlısı olarak yaşayan, kurtulmak için mücadele eden Hans Fallada 1947 yılında öldüğünde ardında 26 eser bıraktı.
Kalemini sevdiğim Hans Ustanın eserini okur dostlarıma öneririm...
#dünyaedebiyatı#roman#hansfallada#okudum#okudumbitti#okurönerisi#önerikitap#kitap#tavsiyekitap#reklamdeğil#sinop#