Wicked (Lanetli)
Merhabaa!! Yabancılarda çok popüler olan am Türkiye’de pek bilinmeyen Wicked filminden ve kitabından bahsedicem bu iletide. Çünkü burada da daha popüler olmayı hak ediyor bence. Her şey L. Frank Baum’un Oz Büyücüsü kitabı ile başlıyor. Bu kitap bir dünya klasiği. Dorothy adlı bir kızın yanlışlıkla Oz Diyarı’na gelişini ve eve dönmeye çalışmasını anlatıyor. Bu kitapta Oz Büyücüsü’nün yanında 2 iyi 2 de kötü cadı var. Bu kitabın çıkışından 95 yıl sonra Gregory Maguire olaylara kötü cadının gözünden bakmaya karar veriyor ve Dorothy’nin gelişinden bile önce başlayan Wicked kitabını (Türkçe adıyla Lanetli) yazıyor. Bu kitabı henüz okumadım (bugün başlayacağım) ama anladığım kadarıyla karanlık bir havaya sahip. Birkaç yıl sonra bu kitap bir müzikale çevriliyor ve adı üstünde müzikal olduğu için karanlık havası daha geri planda kalıyor. Şimdi ise bu müzikal Ariana Grande ve Cynthia Erivo’nun başrolleri paylaştığı bir filme çevrildi. Film part 1 ve part 2 şeklinde ikiye ayrıldı. Part 1 çıktı, part 2 ise sanırsam bu Kasım çıkıyor. Ben Oz Büyücüsü kitabını okuyup sevmiştim. Wicked filmi de çok hoşuma gidince kitabını da okumak istedim. Okuduktan sonra zaten inceleme yazarım. O zaman önerip önermediğimle ilgili detaylı konuşurum ama Oz Büyücüsü kitabını ve Wicked filmini rahatlıkla önerebilirim.
Melie
Ek bilgi: Gregory aslında Oz evreninde Wicked harici 3 kitap daha yazmış ama farklı karakterler üstüne. O yüzden Wicked kadar popüler değil zaten müzikal de sadece ilk kitabı içeriyor.