İNCELEMEM
Spoiler içerir.
Merhabalar, bugün okuduğum Unutulmuş Düşler kitabı ile ilgili inceleme yazmak istedim. Kitap beni çok etkiledi, sıradan her zaman bize duyguyu iliklerimize kadar hissettiren yazar
Stefan Zweig yine şahane bir eser çıkarmış. Bu eserin yayınevi Zeplin Yayınevine de teşekkür ediyorum.
Eser üç hikayeden oluşmakta: Alacakaranlık Öyküsü, Geç Ödenen Borç, Unutulmuş Düşler.
Alacakaranlık öyküsü üç kardeş ile onların kuzeni arasında geçmekte. Kuzeni birkaç gündür ziyaret eden ve onunla temas halinde olan yabancıyı bulmaya çalışır. Bu sırada kafası üç kardeşten hangisi olduğuna dair soru işaretlerindedir. Kuzeni Margot olduğunun düşünen adam gizliden gizliye ona aşık olur ve hikayede bunları açıklar. Oysa ki aşık olan Margot’un kardeşi Elisabetht olur. Bununla sarsılır.
Geç Ödenen Borç, eşinden ayrı tek başına çıktığı bir tatilde akşam üzeri kaldığı yerin alt katında yemek yer. Oraya yaşlı ve bakımevinde kalan kaldığı pansiyonun her gün bir bira ısmarladığı bir adam gelir. Adam insanlarla konuşmaya çalışırken herkes onun yaşlı ve bunak olduğunu düşünür ve kimse onunla muhattap olmaz. Margeret daha sonrasında bu adamın küçüklük aşkı olduğu Sturz Bey olduğunu anlar ve küçük pansiyonun yemek yerinde onu diğer insanlara karşı şereflendirir. Vefayı sonuna kadar hissettiğim bu öyküye bayıldım.
Unutulmuş Düşler daha öncesinde birbirinden hoşlanan iki insanın tekrar karşılaşmasını anlatır. Kadın başka biriyle evlenmiştir ve sohbet bunun üzerine olur.