·250 syf.····Okunma: 01 Eylül 2025 21:50 Merhaba dostlarım, nasılsınız? Harika bir kitap ile karşınızdayım.
Konu: Reha, sadece geceleri çalışan bir vatmandır. Eşi Alüze’nin terk etmesiyle içsel bir düşünceye dalan Reha, bir savaş halindedir. Ama onun aklındaki savaş, çok büyük bir savaştır: Kör Köstü. Kör Köstü, yaşadığı kırgınlıklarla kendini Göbeklitepe’de bulur. Bu yolda edindiği bilgiler ve savaş, onun susmayan seslerini bastıramaz. Reha’nın hikayesi, yani Kör Köstü.
İçerik: Her yaş için uygundur.
Not: Arjin aynı zamanda arkadaşım ama bu incelememi tamamen dürüst bir şekilde yapacağım.
İncelemem: Öncelikle, bu kitabı bu kadar uzun süre okumamın nedeni, kesinlikle benim yüzümden, kendi kitabımın çıkışı ve kişisel yoğunluğum derken okuma sürem çok uzadı. Normalde birkaç günde rahatlıkla bitirilebilecek bir kitap.
Yazarın ilk kitabı ve bence ilk kitaba göre dili oldukça başarılı. Akıcı ve duyguları okura çok güzel aktarıyor. 240 sayfalık kitaptan alabileceğiniz çok verim var. Yazar, kitapta geçen Adem ve Havva hikayesi, Göbeklitepe’nin hikayesi gibi konuları o kadar güzel işlemiş ki, bilsel bir şey okuyormuş gibi hissettirmiyor. Bunu okumakta ne kadar felsefi bir anlam olduğunu çok daha iyi kavradım.
Reha çok farklı bir karakter. Eşi ona hakaret ediyor ama o, cümlede geçen “fıtı fıtı” kelimesine takılıyor. Düşünce yapısı farklı, ama bu benim hoşuma gitti, kesinlikle Reha’ya bayıldım. Özellikle son sayfalardaki içsel çatışmaları o kadar güzeldi ki, çok etkilendim.
Alüze ile ilişkisi pek iyi değil. İlk başta suçlu olanı Reha sandım ama anladım ki her kişide bir suç var. Alüze’nin aile yapısını okuyunca sinirlendim açıkçası. Hala günümüzde kızının kabul etmediği kişiyle evlendiği için reddeden çok aile örneği var, maalesef. Tarık karakterine ise oldukça sinir oldum.
Reha’nın Göbeklitepe macerası bence en güzel kısmıydı. Gerçekten oraya gitmek istedim ve duyguları yaşadım. Reha’nın başına üzüleceğimiz noktalar olacak tabii ki, ona böyle sarılmak istedim :(
Kesinlikle öneririm. Arjin’in dilini ve kitabı seveceğinize eminim. Ve o alıntıyı çizdim ki, ama hepsini yazamadım.
Şimdiden keyifli okumalar!