Toby'nin Odası
2025 2. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2025 00:00
Toby'nin Odası çok derin ve etkileyici olan ama aynı zamanda bende rahatsızlık uyandıran kısımları olan bir kitap. Bu kitabı ilk kez 2022 de kütüphanede şans eseri hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadan alıp okumuştum, şimdi ise kendi mini kütüphaneme eklediğim bir kitap olarak ikinci okuyuşum oldu. Bu sefer karakterlere, olaylara ve yazarın kapalı cümlelerine daha fazla kafa yorarak okudum. Sanırım savaş ve onun en çok etkilediği kişiler olan askerlerle ilgili hikayeleri veya olayları okumayı seviyorum, bu kitabı da ikinci kez okumamı sağlayan şey bu. Basımı olmadığını ve yazarın diğer kitaplarına nazaran daha az bilindiğini varsayarak pek de okunacağını düşünmüyorum ama yine de okuyacak biri çıkarsa bir fikri olsun. Kitabımızda asıl karakterlerimiz Toby ve Elinor. Aslında Kit Neville ve Paul Tarrant da ek ana kahramanlarımız diyebiliriz. Kitabın çok küçük bir kısmı 1914 de yani savaştan önceki dönemi anlatıyor. Bu kısımda daha çok Toby ile Elinor'un yaşantıları ve aralarındaki aşırıya kaçan bağın nelere yol açtığını, onlara neler yaşattığını ve hissettirdiğini okuyoruz. Daha sonra savaş yılları geliyor ve Toby de tahmin ettiğiniz gibi savaşa gidiyor. Ayrıca yukarıda bahsettiğim diğer karakterler de aynı şekilde. Toby'nin ölümünün ardından Elinor bazı şeyleri gün yüzüne çıkarmak istiyor ve savaşın kiminden bacağını kimindense yüzünü koparan arkadaşlarıyla bazı şeyleri öğrenmek için iletişime geçiyor. Genel olarak spoiler vermeden ve kitabın zevkini kaçırmadan böyle anlatabilirim. Özet yazmada hiç iyi değilimdir ama en azından okuyacak olan olursa bir fikir edinebilir. Kendi fikirlerime gelecek olursak kitapta bazı olaylar beni rahatsız edip sürekli ssorgulamama yol açtı. Siz de okuyunca neden bahsettiğimi yüksek ihtimal anlarsınız zaten. Toby bizim ana kahramanımız ve ben onunla ilgili daha çok çözümleme isterdim veya hikayede ona daha çok yer ayırılmasını isterdim. Onun dışında savaşın yıkıcı ve sarsıcı etkilerini bana çok düşündürdü ek olarak çok empati yaptırdı. Özellikle en son her şey açığa çıktığında ben olsam yıkılırdım ama Elinor çok değişik karşılamadı diye düşündüm. Kitap okurken öyle çok akıp gitmiyor aslında ama böyle konulardan hoşlanıyorsanız benim gibi 2 günde bitirirsiniz. Düşüncelerim genel olarak böyle. Okuyacak olan olursa bana yorum yazabilir kitap hakkında tartışırız. Şimdiden iyi okumalar.
Toby'nin OdasıPat Barker · Bencekitap · 201429 okunma