2025 67. kitabı
Kahve Sözlüğü, sadece kahve terimlerini açıklayan bir kaynak değil; bir yandan teknik bilgi verirken, diğer yandan kahveyi kültürlerarası bir fenomen olarak ele alır, endüstriyel süreçlere ışık tutar, estetik ve duyusal yönleri vurgular, hatta işin felsefesine bile değinir. Şimdi bu kitaba biraz daha yakından bakalım Kahve Sözlüğü, sadece kahve tutkunları için yazılmış bir el kitabı değil; kahvenin etrafında dönen zengin kültürel, bilimsel ve sanatsal dünyayı ustaca sözcüklere döken bir başvuru eseri. Maxwell Colonna‑Dashwood, kahveye olan profesyonel bağlılığını entelektüel bir titizlikle birleştiriyor; ortaya ise “tadını damakta değil, zihinde de bırakan” bir kitap çıkıyor. Bu kitapta kahve, sabah uykusuzluklarından ya da hoş sohbetlerin arka plan sesinden ibaret değil. Colonna‑Dashwood kahveyi, bir bitkiden fincana kadar uzanan çok katmanlı bir fenomen olarak ele alıyor. “Extraction” (özütleme), “Acidity” (asitlik), “Third Wave” (üçüncü dalga) gibi terimlerle, kahve sadece içilen değil, üzerine düşünülmesi gereken bir şeye dönüşüyor. Her kelime, yazarın yıllar süren tecrübesinden damıtılmış gibi. Sözlük formatı, okuyucunun kitabı düz bir çizgide okumasını zorunlu kılmıyor. Dilerseniz rastgele bir sayfa açıp, kahvenin bambaşka bir yönüyle tanışabilirsiniz, tıpkı farklı coğrafyalardan gelen çekirdeklerin her birinin ayrı bir öyküsü olması gibi. Aynı zamanda kitap, dili ve içeriğiyle hem baristalara hem de evde kahve demleyen meraklılara hitap ediyor. Sade bir açıklamayla başlayan bir madde, birkaç cümle içinde sizi agronomi, kimya ya da sosyolojiyle karşı karşıya bırakabiliyor. Tam anlamıyla “basit bir içeceğin ne kadar karmaşık olabileceğinin” sözlükleştirilmiş hali. Yani Kahve Sözlüğü, sadece kahve hakkında bilginizi artırmakla kalmıyor; kahveye bakış açınızı değiştiriyor. Fincanınızı doldurduğunuzda artık sadece bir içecek değil, bir kültür, bir bilim ve bir sanat eserine de bakıyor olduğunuzu fark ediyorsunuz. Kahvenin perde arkasını görmek bilmediklerinizi öğrenmek adına bu kitabı kahveye ilgi duyan herkese gönülden tavsiye ederim
Kahve SözlüğüMaxwell Colonna-Dashwood · The Kitap · 202442 okunma