·144 syf.····Okunma: 03 Eylül 2025 20:56 Kitap John Ruskin’in Susam ve Zambaklar olarak adlandırdığı iki konferanstan oluşmaktadır. Birinci kısımda Susam başlıklı konferans yer alır. Burada kitaplar üzerine konuşmaları geçer. Gerçek eğitim nasıl olmalıdır, doğa-çevre, bilim-sanat gibi durumların da üzerinde daha fazla durarak bu etmenleri kitaplar ile bağdaştırmıştır. Toplumdaki başarı kavramının, ailelerin eğitim anlayışının eksik olduğuna değindiği noktalar da vardır. Bireylerin eğitim alması kendini geliştirme, gerçekleştirme için değil de güç ve otoriteyi arzulayarak statü sahibi olmak içindir der bu yönüyle aileleri de eleştirir. Eğitime yönelik bu düşüncelerin oluşma sebebinin de kitap okumamaya yönelik eksikliğe bağlar. Eğer gerçek bir eğitim vermek istiyorsak ya da almak istiyorsak kitap okumayı bilmeliyiz der. Nicele değil nitele odaklandığı bir kısımdır.
Susam kısmını okurken çok keyif aldım anlattıkları kendi içinde çok tutarlıydı. Okunması gerektiğini düşündüğüm bir bölüm.
Zambaklar kısmına geldiğimde ise aynı özveriyi bulamadım yazarın kalemi değişmiş gibiydi yazıldığı döneme göre eleştirmek gerekir elbette ama bu yine de kadınlar hakkında düşüncelerinin çelişkili olduğu gerçeğini değiştirmez. Kadınlarla ilgili konuşmaları hep olumlu şekilde başlıyor evet diyorum galiba iyi bir cümle gelecek ama cümle sonunda bir şekilde kadını sınırlandırarak bitiriyor. Örnek verecek olursam, kadınların eğitimine değindiği bir nokta vardır burada kadın ve erkek aynı eğitimi almadılar der devamında da kadın kocasının ilgisi olan konularda ondan daha bilgili olmalıdır kendini ona göre geliştirmelidir der. Kadına düzenleyici, merhametli gibi sıfatlar atfeder. Bir çok sorumluluk yükler hatta olan olumsuz şeyleri bile kadınlara bağlar fakat söz konusunu kadının görevlileri olunca kendi evinden öteye çıkarmaz onu.