·320 syf.····Okunma: 04 Eylül 2025 12:31 Kafka’nın iç dünyasına bu kadar yakından bakmak hem büyüleyici hem de yorucu. Milena’ya Mektuplar, sadece bir aşk hikâyesi değil; ruhsal bir çözülüşün, varoluşsal sancıların ve duyguların kelimelere dökülürken nasıl şekil değiştirdiğinin bir kanıtı. Kitabı okurken zaman zaman “Bu kadar iç dökmek gerek miydi?” diye sordum kendime. Ama sonra, Kafka’nın yazmaktan başka çaresi olmadığını fark ettim. Mektuplar, Milena’ya yazılmış gibi görünse de, çoğu zaman Kafka’nın kendiyle hesaplaşmaları. Bu açıdan çok samimi ama bir o kadar da tek taraflı bir anlatım var. Milena’nın sesi neredeyse hiç yok; onu Kafka’nın gözünden tanıyoruz, o da ne kadar mümkünse... Bazı bölümler gerçekten çok derin, öyle ki bir cümlede dakikalarca kalakaldım. Kafka’nın yalnızlığı, sevme biçimi, kırılganlığı ve korkuları insanın içine işliyor. Ama bu yoğunluk zaman zaman bunaltıcı hâle gelebiliyor. Okurken ara vermek istedim, sindirmek zor çünkü. Her şey çok yoğun, her şey çok Kafka... En çok etkilendiğim şey, Kafka’nın sevmeyi bile bir tür acı gibi yaşaması. “Her şey senin olmadığın bir yerde eksik Milena” derken hissettirdiği boşluk, sadece bir aşkın değil, varoluşun boşluğu gibi. Ama işte tam da burada, biraz mesafe koymak gerektiğini düşünüyorum. Bu kitap bir "aşk mektubu derlemesi" değil; bir ruhun en çıplak hâliyle yazıya dökülmesi. Bu nedenle, edebi değerinin yanında psikolojik yoğunluğu da yüksek. Herkesin kolayca içine girebileceği bir metin değil, sabır istiyor.Sonuç olarak, "Milena’ya Mektuplar", bana göre edebiyatın en gerçek, en kırılgan metinlerinden biri. Ama bu gerçeklik herkesin kaldırabileceği türden değil. Kafka’yı tanımak isteyenler için çok değerli bir kaynak, ama duygusal olarak hazırlıklı olunmalı.