Elif Şafak’ı özlemişiz
2025 20. kitabı
Aslında kitabı tam olarak şöyle tarif edebiliriz. Tek bir su damlasıyla birbirine bağlanan kayıp bir şiirin, iki büyük nehrin ve üç olağanüstü hayatın hikayesi. Üç farklı zaman diliminde üç farklı karakterle ilerleyen ve finalde bir araya gelen bir hikaye bekliyor sizi. . . Arthur 1870 yılında Londra’da Thames Nehri kıyısında doğan fakir ama zeki bir çocuktur. Hayat onu bir gün British Museum girişinde, Mezapotamya’dan gelen, Asur imparatoru Asurbanipal’in Kütüphanesi’nin koruyucu Lamassuları ( boğa gövdeli kuş kanatlı insan başlı heykeller) ile karşılaştırır. Arthur bundan çok etkilenir ve tutkulu bir şekilde bu coğrafyayı ve antik eserleri araştırmaya başlar. Zamanla Asurbanipal’in Kütüphanesi’nden gelen tabletleri okumayı öğrenir. Bu tutku onu Gılgamış Destanı’nın kayıp Tufan Tableti’nin ardından uzun bir yolculuğa çıkaracaktır. . . Narin, 2014 yılında Dicle Nehri üzerine kurulan Ilısu Barajı sonrası zamanla sular altında kalacak olan Hasankeyf Kasabası’nda anneannesi Besma ile girer hayatımıza. Narin ve anneannesi Ezidi’dir. Ve onlar için kutsal olan Laleş Vadisi’ne gitmek için yola çıkarlar. Fakat Ortadoğu yine çok kaşıktır ve onları yolda IŞİD beklemektedir. . . Züleyha 2018 yılında Londra’da yine Thames Nehri kenarında yüzen bir evde  hikayeye katılır. Züleyha kayıp nehirleri arayan bir hidrologtur. Kocasıyla boşanmanın aşamasında intihar etmeyi düşünecek  kadar kendi yaşamanın anlamsızlığı ve mutsuzluğu ile baş etmeye çalışmaktadır. . . Zaman ve kayıp bir şiir bu üç karakteri bir getirecektir . . Elif Şafak’ tan son olarak okuduğum kitap 2009 yılında çıkan ve büyük tartışmalara neden olan AŞK kitabıydı. Daha öncesinde de Pinhan ile Mahrem’i okumuştum. Aslına bakılırsa bu üç kitabı da çok sevmiştim. Elif Şafak’ın tıpkı bu romanında da olduğu gibi çok büyülü ve sade bir dili var. Kurgusu ile sert dili ile yumuşacık bir masal yaratmış. Gelelim ben niye bu kadar Elif Şafak okumaya ara verdim. Aslında burda da kendimi eleştireceğim. Aşk kitabının çıktığı yıllarda popüleritesi artan yazarın siyasi duruşu beni çok rahatsız etmişti. Şimdilerde bu duruş konuda kendini eleştirse de bu bizim aramıza uzun bir zaman girmesine neden oldu. Aslında bir okur olarak böyle bir tavır almamalı yazarı sadece siyasi düşünceleri nedeni ile kendimden uzaklaştırmamalıydım. Bu sorunu edebiyatını çok sevdiğim Ahmet Altan’ da yaşadım. Neyse bu romanla kırgınlıklar son buldu artık. Yeniden Elif Şafak okumanın zevkine ulaştık. . . Keyifli okumalar
Gökyüzünde Nehirler VarElif Şafak · Doğan Kitap · 20251,723 okunma