Selamlar ben Sülde. Bu sefer de bir farklılık olarak yetişkin romantizm türünden bir kitapla buradayız.
Theo'yu Seçmek kitabı sanırım bir noktada monster romance türünü de giriyor? Bilemedim. Çok detalı incelemelerdense kısa kısa fikirlerimi yazacağım.
Klasik dünyadan kaçırılan bir kadın olan Jade bir noktada kaçıp kendini sivilizasyonda bulmayı başarıyor. Bu gezegende gezegenler arası bir anlaşma yüzünden 4. sınıfa dahil olan gezegenlerden gelenlere bir yıl bakmak zorundalarmış. Dünya da düşük bir sınıfa dahil olduğu için Jade geri de dönemediği bir durumda üstelik. Buradaki kadın nüfusunun çoğu yıllar önceki bir sorun yüzünden ölmüş. Bu sebepten de soylarını devam ettirmek adına gezegende Kocalık Okulu diye bir yer açılmış. Erkekler burada işte aşçılık, çocuk bakımı, cinsel tatmin gibi şeyler öğrenip kadınlar tarafından seçilmeyi beklerken kadınlardan beklenen ise 3 aylık evliliklerle erkekler arası mekik dokumak? Ama evlilikleri bizim düşündüğümüz gibi şeyler değil. Erkeklerin kadınları hiçbir şeye zorlama hakkı yok. Kadın 3 ayını kocasıyla konuşmadan da geçirebiliyor yani. Jade'i de kraliçe bu evliliklerden birine zorluyor. Jade'e kültürlerini tanımalarını ve nerede kalmak istediğine karar vermesini istiyor. Jade'e kimi koca olarak seçerse seçsin üç ay boyunca o istemediği sürece kocasının ona hiçbir şey yapamayacağının garantisini veriyor. Yani koca olarak seçtiği erkek ona istemediği bir cinsellik için baskı yapamaz, onu kapatamaz, dövemez vesaire.
Bu gezegende "SÖZDE" kadınları el üstünde tutuyorlar.
Neyse Jade bu prosedürde Theo denilen, yara izlerinin herkesi korkuttuğu bir paralı askeri seçiyor. Tabii Theo onu ajan sanıyor. Jade, Theo'nun evine taşınıyor. Buz Gezegeni Barbarları'nın aksine bu gezegendeki erkekler çoğunlukla insana benziyor. (Tabii bazılarının kanatları, boynuzları vs var ama onlar başka şehirdeler.)
İşte Jade'in Theo'dan hoşlanması, ikilinin yakınlaşması gibi şeylerle kitap ilerliyor. Bu gezegendeki ruh eşi bağı diye bir şey varmış. Göz rengi değişip bileklerde dövmeler oluşuyormuş. Bu olunca çiftler sonsuza dek birlikte kalabiliyor yani kadının üç aylık evlilikten sonra başka bir koca seçmesine vs gerek yok.
Olaylar oluyor vesaire vesaire, Jade kaçırılıyor vesaire vesaire Jade'i kaçıranların başka dünyalı kadın kaçırdığı ortaya çıkıyor, Theo'nun ruh eşi izleri ortaya çıkıyor. Bunlar evli mutlu çocuklu olarak kitabı bitiriyorlar.
Yazarın dünya kurmasını çok da kötü bulmadım. Yine de Jade'in gezegende kalması için direttiği kurallar saçmaydı, ilerleyen kitaplarda kadınların bunlara verdiği tepkiler daha da tuhaftı.
Ama bu kitap içerisinde bakacak olursam tipik bir yetişkin romantizmdi işte.