2025 4. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2025 22:14
Kitap ilk olarak eski yok olmuş medeniyetleri size anlatıyor. Hepsinde ortak özellik; yozlaşmış gösteriş meraklısı yöneticiler ve bunların içinde bulundukları çevre ile uyumlu olmayan yönetim biçimleri. Halkta hep son ana kadar -açlıktan ölme noktasına- baş kaldırmamışlar. Tüfek Mikrop ve Çelik kitabı Türkiye'den bahsederek başlıyor, kitap içinde de yer veriliyordu, tabii medeniyetin çıkış noktası olduğumuz için olabilir. Ama serinin bu kitabında asla adı geçmiyor. Üçüncü dünya ülkeleri ile birinci dünya ülkeleri arasında tampon görevi görmemiz olduğunu düşünüyorum bu bahsedilmeyişin nedenini. Çünkü Jared Diamond sürekli 3. Dünya ülkeleri de bizim gibi tüketirse dünyanın sonu gelecek şeklinde bir korkusu olduğunu dile getiriyor. Çine çok kızgın bu nedenle, neden bizim gibi yaşamak istiyorlar diye:) Japonya sanırım kendi kendini kurtarabilen tek toplum olacak. Dünyanın geri kalanına zarar vermiyorlar, kendilerine yetebiliyorlar ve çevrelerini koruma noktasında iyi siyasi politikalar izliyorlar. Her zaman Japon olarak dünyaya gelmek istemiştim, tüm bunları bilmeden:)) Sonuç olarak; 3. Dünya ülkeleri lütfen haddinizi biliniz. Sömürülmekten çekinmeyiniz, sonuçlarına açlıktan ölerek ya da birbirinizi öldürerek, 1. Dünya ülkelerini de rahatsız etmeden katlanınız. Teşekkürler Jared Diamond..
ÇöküşJared Diamond · Timaş Yayınları · 2006613 okunma