Yıllardır bastırdığım bir gerçeğin yüzüme çarpması gibi bir hisle karşılaştım. Kitap sadece insanların birbirine karşı duyduğu kıskançlığı ve rekabeti anlatmıyor; aynı zamanda benim kendi içimde, geçmişte ve bugün karşılaştığım duygulara dair bir ayna tutuyor. Her sayfa, kendi hayatımda başkalarıyla kıyaslandığım anları, eksik hissettiğim, kendimi yetersiz gördüğüm zamanları hatırlattı. İçimde biriken sessiz öfke, kırılmalar Navaro’nun kalemiyle görünür hale geldi.
Okudukça fark ettim ki, haset yalnızca başkalarının sahip olduklarını istemek değil, çoğu zaman kendi potansiyelini, kendi mutluluğunu gölgeleyen bir gölgeymiş. Kitap, benim kendime karşı kurduğum rekabeti ve kendimi küçümseyişimi de açığa çıkardı. Navaro’nun karakterleriyle özdeşleşirken, içimde bir yandan empati, bir yandan da sorgulama yükseldi
Kitapta anlatılan rekabet ve haset öyküleri, bana yalnızca başkalarıyla değil, kendimle olan ilişkime de ışık tuttu. Geçmişimdeki bazı arkadaşlıkları, kaybolmuş güvenleri ve kırgınlıkları hatırladım; bazılarını sessizce kabullenmem gerektiğini fark ettim. Navaro, kelimeleriyle içimde bir uyanış başlattı; her kıyaslama ve çekişmenin, aslında insanın kendi iç dünyasında çözülmemiş bir soruya işaret ettiğini gösterdi.
Bir yandan acı çektim, bir yandan da rahatladım; çünkü hissettiğim her rekabet arzusu, yalnızca insana ait, evrensel bir duygu olduğunu anladım. Kitap bana, bu duyguları görmezden gelmek yerine fark edip, onları dönüştürmenin mümkün olduğunu hatırlattı. Kendi hatalarıma, eksiklerime ve kırılganlığıma karşı daha merhametli olabileceğimi fark ettim. Ve belki de en önemlisi, rekabeti ve haseti fark etmek, onları kontrol etmek ve kendi içimde dengeyi bulmak için ilk adımı atmaktı.
Navaro’nun dili açık, net ama bir o kadar da derin; her cümle, hem karakterleri hem de benim geçmişimdeki kırıklıkları yansıtıyor. Kitap, sadece başkalarıyla olan ilişkimizi değil, kendi içimizdeki savaşları, kıskançlıkları ve rekabeti görmemizi sağlıyor. Okurken bir yandan kendi ruhumla yüzleşiyor, bir yandan da insan olmanın karmaşıklığını, kırılganlığını ve büyüme potansiyelini hissediyorum.