2025 23. kitabı
Martin Heidegger’in “Düşünmek Ne Demektir?” sorusu, onun felsefesinin merkezinde yer alan ve modern insanın varoluşsal durumuna dair köklü bir eleştiri getiren bir sorgulamadır. Heidegger’e göre düşünmek, geleneksel anlamda bir zihinsel faaliyet veya problem çözme tekniği değildir; daha derinde, varlığın kendisine açılan bir yol, bir varoluş biçimidir. Modern dünyanın hızla ilerleyen teknolojik mantığı ve gündelik telaşları içinde insan, aslında “düşünmeyi unutmuş” durumdadır. Bu unutmuşluk, sadece bireysel bir eksiklik değil, varlığın kendisinin unutulmuş olmasıyla da yakından ilişkilidir. Heidegger, düşünmenin özüne inmek için onu teknik hesaplayıcı düşünmeden ayırır. Hesaplayıcı düşünme, pratik sonuçlara odaklanan, nesneleri kontrol etmeye ve kullanmaya yönelik bir araçsal akıl yürütme biçimidir. Oysa asıl düşünme, meditatif düşünme, bir amaç için değil, kendi başına bir değer taşır; varlığın sesine kulak vermeye, onu olduğu gibi tecrübe etmeye çalışır. Bu anlamda düşünmek, pasif bir alıcılık değil, aktif bir açıklık halidir; varlığa bir cevap verme, onunla diyaloğa girme çabasıdır. Heidegger, dilin bu süreçteki kritik rolünü vurgular: “Dil, varlığın evidir.” Düşünmek, bu evde ikamet etmek, varlığın dilde ifade buluşuna tanıklık etmek ve onu duyurmaktır. Ancak modern insan, dilin enstrümantal bir araç olarak kullanıldığı, çoğunlukla boş laf kalabalığının hâkim olduğu bir çağda yaşamaktadır. Bu nedenle asıl düşünme, susmayı, beklemeyi, dinlemeyi gerektirir; zorlayıcı bir eylem değil, lütuf gibi gelen bir olaydır. Heidegger için düşünmenin temel sorusu “Varlık nedir?” sorusudur ve bu soru, Batı felsefesinin başlangıcından beri sorulagelmiş ama aynı zamanda unutulmuş bir sorudur. Düşünmek, işte bu unutulmuş soruyu yeniden sormak, varlığın anlamını araştırmak için bir maceraya atılmaktır. Bu, hiçbir zaman tamamlanmayacak, sonuçsuz kalacak bir arayıştır; çünkü varlık, asla tamamen kavranabilecek bir nesne değildir. Düşünmek, varlığın gizemine saygı duymak ve onun karşısında alçakgönüllü olmaktır. Günümüzde teknolojinin her şeyi örtüp gizlediği bir dünyada Heidegger’in çağrısı, belki de her zamankinden daha acildir: Düşünmek, varlığın açıklığına yer açmak, onunla yüzleşmek ve insanı, anlamın bekçisi olma misyonuna davet etmektir. Bu, önceden hazırlanmış cevapların değil, soruların peşinden giden; rahatlığın değil, tedirginliğin; kesinliğin değil, merakın yoludur. Heidegger’in düşünmeye dair bu radikal yeniden tanımı, felsefeyi bir akademik disiplin olmanın ötesine taşıyarak, insanın dünyadaki yerine dair temel bir sorgulamaya dönüştürür.
Düşünmek Ne Demektir?Martin Heidegger · Paradigma Yayınları · 2009332 okunma