···Okunma: 04 Eylül 2025 23:17 Kendine Ait Bir Oda – Virginia Woolf
“İsterseniz kütüphanelere kilit vurun ama zihnimin özgürlüğüne vurabileceğiniz ne bir kilit var ne de sürgü, ne de kapatabileceğiniz bir kapı.”
Kendine Ait Bir Oda, ne zamandır okumayı istediğim bir dünya klasiğiydi. Her kadının mutlaka okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum ve doğru zamanda tanıştığımız için mutluyum
İngiliz feminist, yazar ve eleştirmen Virginia Woolf, ilk kez 1929 yılında en uzun makalesi olarak yayınlanan Kendine Ait Bir Oda’da, o dönemde kadınların neden edebiyat dünyasında erkekler kadar bulunmadıklarını ve kendilerine ait bir odaları yani yaratım özgürlüklerinin olup olmadığını sorguluyor.
Öncelikle şunu itiraf edeyim: Ben bu ay reading slump’a henüz girmedim ama sanırım writing slump’a girdim; bu kitabın incelemesini yazarken o kadar zorlandım ki; kitap zaman zaman uzun cümleleriyle beni düşündürttü belki de bu yüzden olabilir.
Yaratım potansiyelimizin, zihnimizdeki çift cinsiyeti aktive ederek ortaya çıkabileceğini bana tekrar hatırlattı, yoga felsefesindeki eril ve dişil enerji terimlerinden dolayı biraz aşinaydım bu kavrama. Dengedeysek ortaya bir şeyler çıkıyor, üretebiliyoruz ve dengede değilsek tıkanıp kalmıyor muyuz çoğu zaman?
Kitap aynı zamanda yazar olmaya teşvik edecek bir kitaptı. Kadınsanız, üstelik bir de yazı yazmayı seviyorsanız eğer kitap okumak kadar, mutlaka bu kitaba şans verin, pişman olmayacaksınız.
Ayrıca @nihllck.kitap ‘ın başlattığı #aydabirklasik etkinliğine bu kitap sayesinde katılmış oldum.
”Görünen o ki her iki erkekten biri şiir ya da sone yazabilirken, neden hiçbir kadının edebiyatın o olağanüstü türünde tek bir kelime bile yazmadığı bugüne dek açıklananamamış bir bilmecedir.”