·267 syf.····Okunma: 10 Eylül 2025 09:38 1. Bir Solukta Sosyoloji
Yazar: Rasha Barrage
Çeviren: Özge Nur Küskün
Say Yayınları
İsmiyle müsemma bir kitap, gerçekten bir solukta okunabilecek bir kitap. Hemen her konuya çok kısa da olsa değinilmiş ancak bir bilim olarak sosyolojiye karşı farkındalık oluşturma bakımından ne kadar başarılı olduğu tartışılır. Gerçekten hemen hemen mutlak sıfıra yakın bir sosyoloji bilgisi olan, hatta okuma kültürü olmayan birinin okuması için uygun. Ancak biraz ön bilgisi olan biri için bile fazla hafif kalabilir.
2. Sosyoloji -Kısa Fakat Eleştirel Bir Giriş-
Yazar: Anthony Giddens
Çeviren: Ülgen Yıldız
Siyasal Kitabevi
Anthony Giddens sosyoloji konusunda önemli bir isim. Alanın otoritelerinden denebilir. Bu anlamda yazarı okumak önemli. Ancak sosyolojiye giriş için ağır bir kitap. Bu sebeple sosyoloji okumaya yeni başlayan biri için uygun olmayabilir daha anlaşılır bir kitapla başlayabilir. Zira kitabın ön bilgisi eksik biri anlaşılması zor denebilir.
3. 100 Soruda Sosyoloji El Kitabı
Yazar: Doğan Ergun
İmge Kitabevi
Sosyoloji okumaya yeni başlıyorsanız, sosyolojiye ilgi duyuyor ve nereden başlasam diye düşünüyorsanız aradığınız kitap bu. Kitap adından da anlaşılacağı üzere 100 sorudan oluşuyor. Sorular gayet anlaşılır, cevapları da öyle. Bu sebeple sosyolojiye giriş yapmak için bu kitaplar arasında en uygunu. Sorular sosyolojinin doğuşundan, gelişmesine ve güncel meselelerine kadar geniş bir yelpazede yer alıyor. Sosyoloji konusunda genel bir çerçeve oluşturma konusunda isabetli bir tercih olabilir.
Bu üç kitap, sosyoloji ile ilgili okuduğum ilk üç kitap. Daha önce doğrudan bir sosyoloji kitabı okumamıştım. Bu sebeple yorumlarım alana yabancı birinin yorumları. Benim gibi sosyolojiye yeni başlayanlar için bu yorumlar faydalı olabilir. Alana hâkim olanların ise bu tavsiyelere ihtiyacı olmayacaktır zaten.