Bu kitap, İslam davetinin temelini oluşturan “tevhid” kavramını derinlemesine ele alıyor. Ebu Hanzala, tüm rasullerin gönderiliş gayesinin aynı olduğuna dikkat çekiyor: Allah’tan başka hiçbir otoriteyi kabul etmeyen, yalnızca Allah’a kulluk edilen bir hayat inşa etmek. Kitap boyunca Hz. Nuh’tan, Hz. İbrahim’e, Hz. Musa’dan, Hz. Muhammed’e kadar birçok peygamberin mücadelelerinden örnekler veriliyor. Her bir kıssa, aslında çağlar üstü bir mesaj barındırıyor: Tevhid sadece bir inanç değil, aynı zamanda bir duruş, bir hayat tarzıdır. Anlatım dili oldukça açık ve doğrudan. Özellikle temel İslami kavramlara hâkim olmayanlar için bile anlaşılır bir üslubu var. Yazarın konuları ele alış tarzı net ve tavizsiz. Bu, bazı okuyucular için sert gelebilir ama ben kitabı okurken bu netliği kıymetli buldum. Özellikle günümüz Müslümanlarının tevhidi sadece dilde bırakıp, hayatın diğer alanlarında farklı otoritelere teslim olduğu gerçeği çok çarpıcı bir şekilde işlenmiş. Kitap kısa ama yoğun. Altı çizilesi, üzerine düşünülmesi gereken çok fazla cümle var. Özellikle şu soru, kitap boyunca zihnimi meşgul etti: “Gerçekten sadece Allah’a mı kulluk ediyorum, yoksa başka otoriteleri de hayatıma ortak mı ediyorum?” Sonuç olarak bu kitabı, tevhid kavramını yeniden ve daha sahici bir şekilde düşünmek isteyen herkese tavsiye ederim. Okuyup rafa kaldırılacak bir kitap değil; tekrar tekrar dönülüp okunması, içselleştirilmesi gereken bir eser.
Kitap önerisi için de ayrıca değerli hocama Melike şükranlarımı sunuyorum
Düşünmeye ve insanın kendini sorgulamasına sevk eden dediğiniz gibi de net bir dili var. Tekrar tekrar okunası.. Vesile olduysam ne mutlu bana kitap zaten ruhunu bulmuş ✨