···Okunma: 11 Eylül 2025 00:08 Kabuğunu Kıran İnci
Yeni bitirdiğim ve üzerimde böylesine ağır etkiler bırakmış kitaplar hakkında bahsederken cümlelerimi toplamakta biraz zorlanırım.
Dünyada zor şartlar altında yaşamını sürdürmeye çalışan ne çok kadın var. Hiç düşündünüz mü?
Sokakta özgürce gezemeyen, okuma yazma öğrenme hakkından yoksun bırakılan, düşüncesini paylaşmasına bile fırsat verilmeyen sadece köle gibi kullanılan hor görülen kadınlar…
Kitabı okurken hemen hemen her bölümün sonunda sordum kendime. Böyle bir ülkede yaşasaydım ve bu şartlar altında bulunsaydım neler hissederdim veya hissedemezdim diye. Ancak düşüncesi bile o kadar korkunç geldi ki..
CANIM ATAM iyiki varsın ve hep varolmaya devam edeceksin
Biraz size kitabın içeriğinden bahsetmek istiyorum. Kitapta iki kadın ana karakterimiz var. Rahima ve Shekiba. Rahima hiç erkek kardeşi olmayan, madde bağımlısı bir babanın ve her şeye boyun eğen bir annenin çocuğudur. Hiç erkek kardeşi olmadığı için ailesi onu ‘bacha posh’ olarak yetiştiriyor. Yani kız olmasına rağmen erkek gibi yetiştirilip erkek gibi davranması isteniliyor. Bu gelenek Afganistan’da erkek çocuğu olmayan ailelerde yaygın olarak kullanılıyormuş. Doğası gereği kadın olan Rahima tabikide sonsuza kadar bacha posh olarak kalmıyor. Sırf aileden bir boğaz eksilsin diye küçük yaşta kendilerinden büyük adamlarla evlendirilerek kuma olarak gönderiliyorlar evden. İşte Rahima kuma olarak gönderildikten sonra başlıyor hikayesinin en acı kısmı. Annesinin ananesi olan Shebika’nın hayat hikayesini teyzesinden dinleyerek yaşamını sürdüren Rahima, gün gelir bir bakar ki onunla aynı kadere ortak olmuş.
Hayatın hep yarım bıraktığı iki kadının yürek yakan hikayesinin devamını yazarın kaleminden okumaya devam etmenizi tavsiye ederim.
Yazar adeta okuruna yaşananları anlatmamış resmen yaşatmış. Yüreğimde onların yaşadığı acı daima varoldu. Uzun bir sürede yok olacağını düşünmüyorum.
Her bölümü birbirinden merak uyandırıcı ve sonunda beyninize kurşun yemiş gibi hissettireceğiniz o cümle..
Kitabı kısa sürede okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum.
Kitabı okuyanların ve düşüncesini yoruma mutlaka bekliyorum. Sizde ne gibi etkiler bıraktı? Düşüncelerinize nasıl katkıda bulundu merak ediyorum.
İçinizdeki kitap sevgisinin giderek artması dileğiyle, kitaplı günler diliyorum