Puan vermedi·632 syf.····Okunma: 14 Eylül 2025 13:49 Büyük Oyun’u elime aldığımda sürükleyici bir roman gibi akacağını düşünmüştüm ama açıkçası beklediğim kadar kolay okunmadı. Çünkü kitap aslında tamamen belgeler, araştırmalar ve tarihi kayıtlarla örülmüş. Yani bir roman havasından çok, ayrıntılı bir makale gibi ilerliyor.
Peter Hopkirk, 19. yüzyılda İngiltere ve Rusya’nın Orta Asya üzerindeki büyük güç mücadelesini anlatıyor: gizli casuslar, seyyah kılığında ajanlar, çölde ve dağlarda yapılan keşifler, stratejik şehirler ve devletler… Konu inanılmaz ilgi çekici olsa da, anlatımın detaylı ve akademik yönü zaman zaman tempoyu düşürüyor.
Benim için en öğretici kısmı, Afganistan, Buhara, Hive gibi bölgelerin dünya siyasetinde neden bu kadar önemli olduğunu görmek oldu. Bugün bile hâlâ gündemde olan bu coğrafyanın geçmişteki mücadelesi, bugünü daha iyi anlamamı sağladı.
Kısacası, sürükleyici bir roman beklentisiyle değil de, tarih merakıyla, araştırma tadında okumak isteyenler için kesinlikle değerli bir kaynak. Ama baştan söyleyeyim: sabır isteyen, yoğun bilgiyle dolu bir kitap.