Puan vermedi·575 syf.··Beğendi
···Okunma: 13 Eylül 2025 09:55 İngiliz yazar D.H.Lawrence 1915 tarihli bu romanında, kırsalda yaşayan bir ailenin üç kuşağının gündelik yaşamını ele alır. Aile bireyleri, geçen zamanla ve dönüşen dünya görüşüyle birbirinden çok farklı yaşam tarzlarını benimserler.
Kitap yayımlandığı dönemde tepki çekmiş ve toplum ahlakını bozduğu gerekçesiyle İngiltere’de toplatılmış, uzun yıllar satışı yasaklanmış. Ancak ABD’de yayımlanabilmiş ve kitabın içerdiği fikirler birçok edebiyatçıyı derinden etkilemiş. Ben Gökkuşağı’na başka başka kitapların içinde sıkça rastladım, Gökkuşağı’nın içindeki Ursula karakteri hakkında birçok inceleme okudum. Lawrence’ın yarattığı bu ünlü karakter, Ursula, romanı 200.sayfadan sonra dahil oluyor. Kendinden önceki kuşaklar gibi değil, Ursula tam bir 20. yüzyıl kadını. Hayata, evliliğe, ilişkilere, bireyselliğe bakışı geleneksel çizgiden çok uzak ve dönemin şartlarına göre çok aykırı. Lawrence’ın kahramanı zamanının ötesinde ve bizlere, 21. yüzyıl okurlarına da söyleyecek sözleri var. Ursula’nın kafa karışıklığı ve hayatta kimliğini ve yerini bulma mücadelesi, dik başlılığı ve sadece yüreğinin sesini dinlemesi çok özel, bizler için çok tanıdık.
Lawrence’dan okuduğum ilk roman Lady Chatterley’in Aşığı idi, çok beğenmiştim. Gökkuşağı’nı daha da çok beğendim. Klasik sayılabilecek bir tarzı olan ancak ele aldığı konular ve fikirlerle zamansız ve evrensel kabul edilen D.H. Lawrence benim yazarlarımdan biri oldu artık. Sırada Aşık Kadınlar var.