·464 syf.····Okunma: 14 Eylül 2025 16:37 Başlıkta da bahsedildiği gibi ilk başta sosyal medyanın kitap için söylediklerine aldanıp büyük beklenti ile kitaba başladım, maalesef ki hem abartılmış hem de yazarın kendi elleriyle harcadığı bir kurgu oldu. Kitapta 7si de tiyatro öğrencisi olan bir arkadaş grubu karşılıyor bizi. Bu grup kitabın başında normal bir arkadaş grubuyken Richard'ın, kitapta asla açıklanma zahmeti gösterilmeyen, agresif tavırları yüzünden grup içi çatlaklar yaşamaya başlıyorlar. Devamında da Richard'ın ani ölümüyle grup içi dinamikler oldukça değişiyor.
Yorumuma gelirsek Richard'ın öldüğü yere kadar kitabı elimde süründürdüm resmen, 7 kişinin de içi boş yaşadıkları şeyler beni çok çekmedi açıkçası ama Richard'ın ölümünden sonra işe biraz gerilim eklenince okumak daha çekilebilir hale geldi.
Özellikle benim en çok sinirimi bozan ve gerçekten kurgunun heba olduğunu gösteren bir unsur olarak karakterlerin arkasının bomboş kalıp ciddi açıklamalara yer verilmemesi, demek istediğim yazar kitap boyunca karakterlerin davranışlarını "Oynadıkları Shakespeare karakterleri öyle bu yüzden karakterler de ona göre davranıyor" diyerek geçiştiriyor resmen bu da karakterleri tek düze olmaktan alıkoyamıyor.
Kitap boyunca Oliver'ın bakış açısından okuduğumuz için bu karakterin davranışlarını anlamak daha kolay olsa da yine neden yaptığına anlam veremediğim bir sürü şey yapıyor bu da yazarın karakterin içini doldurma eksikliğini açıkça gösteriyor.
En çok harcanan karakterler bence Meredith ve James. Meredith Richard'ın sevgili ve Richard'ın ölümünden en çok etkilenmesi gereken kişilerden biriyken neredeyse hiçbir tepki göstermeyip omurgasızca bir sürü davranışta bulunuyor ve maalesef kitap içinde neredeyse her sayfada fiziği övülen "çekici" kadından öteye gidemiyor. Aynı şekilde James hikayede önemli bir yere sahip (spoiler vermeden anlatmaya çalışacağım) ama buna rağmen davranışlarının bir tutarlılığı yok (yazar yine bunu oynadığı karaktere bağlamış). Diğer karakterler de yine aynı çizgide ilerliyor, bütün karakterler için en çok yakındığım şey: Neden bu kadar dramatikler???
Kurguya gelirsek gibi güzel bir konusu var lakin yazar sanki olaylar daha da karışsın diye niçin olduğunu, kimin eli kimin cebinde anlamadığımız bir sürü şey yaşatıyor bize. Bence karakterler sağlam olsaydı kesinlikle yazar bize istediği "trajediyi" verebilirdi ama bu eksiklik kitap boyunca hissediliyor ve kurguyu "ergen dramasından" öteye götüremiyor.
Son olarak finalin oldukça saçma olduğunu, yine ve yine yapılanların havada kaldığını düşünüyorum. Genel olarak okumaktan aman aman zevk almadığım ama nefrette etmediğim bir kitap oldu o yüzden puanım 5