2025 10. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2025 00:59
Son zamanlarda geçmişe öyle çok sarılıyorum ki bu benim kalbimi acıtıyor hatta bazen ruhumu daraltıyor. Bu kitap geçmişle ilgili çok derin düşünmeme sebep oldu. Hayatımda net bir şekilde hissettiğim yol ayrımları oldu. Son zamanlarda geçmişte verdiğim kararların pişmanlığıyla cebelleşirken bu kitabın hayatıma denk gelişi, ruhuma dokunuşu tesadüf olamaz diye düşünüyorum. Kitabı okurken benim de hayatımdaki kararlarım farklı olsaydı acaba nasıl bir hayat yaşardımı çok düşündüm sonra kitaptaki şu cümle denk geldi "Bir denizyıldızı bütün hayatlarda deniz yıldızıdır. Denizyıldızının uzay mühendisi olduğu bir hayat yoktur. Belki benim de hiçbir hayatımda bir şey yapacak halim yoktur." Belki de bambaşka bir hayatta da olsam yine aynı şekilde hissedecek, o hayatın farklı seçimlerinde neler yaşayabilirdimi düşünüp durcaktım. Burda da düşüncelerime kitaptaki şu cümle çok hoş denk geliyor "Öğrenmenin tek yolu yaşamaktır." Yaşamadan hiçbir şeyi bilemeyiz. Kitapta Nora'nın yaşadığı bambaşka hayatları okumak o kadar keyifliydi ki sonsuza kadar Nora'nın farklı hayat deneyimlerini okuyup ders çıkarabilirim diye düşünüyorum. Her hayatında yaşadığı bambaşka tecrübeler, başarıları, pişmanlıkları, hissettikleri... benim için çok güzel ilham oldu. Aslında bize birden fazla hayat seçeneği de verilse her hayatımızın kendine göre güzellikleri, zorlukları, pişmanlıkları hatta bizi ölüme sürükleyen acıları var. Bu kitapla biraz 'geçmişle ilgili pişmanlıklarımı' törpüledim. Her hayatın bize sunduğu çok güzel şeyler var bu doğrultuda o güzellikleri sarıp sarmaliyip şükretmek gerektiğinin biraz daha farkına vardım ve bu farkındalık çok iyi hissetmeme sebep oldu. Her şeyin bir zamanı var derler ya bu kitabın da benim hayatımın bu dönemine denk gelmesinin zamanlaması kendi adıma çok tatlı oldu. Kesinlikle tavsiye edeceğim hızlı okunabilecek çerez bir kitap ama anlamı benim için gerçekten büyük oldu.
Gece Yarısı KütüphanesiMatt Haig · Domingo Yayınevi · 202598,1bin okunma