2025 166. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2025 11:11
Çakal Frederick Forsyth Adını kimse bilmez, izini kimse süremez. O sadece bir kod adıyla anılır: Çakal. 1960’ların siyasi çalkantılarıyla sarsılan Fransa’da, Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle’e düzenlenmek istenen suikastın hikâyesi bu kitapta karşımıza çıkıyor. Gerçek olaylardan esinlenen roman, daha ilk sayfadan size gizli bir dosyanın kapağını aralıyormuş hissi veriyor. De Gaulle’yi devirmek isteyen aşırı sağcı OAS örgütü, başarısız girişimlerinden sonra çareyi bir yabancı tetikçide bulur. İşte o kişi Çakal’dır. Ne adı vardır, ne geçmişi… Sadece işini en ince ayrıntısına kadar planlayan profesyonel bir suikastçıdır. Onun karşısında ise Fransa’nın en iyi dedektiflerinden Komiser Lebel vardır. Elinde neredeyse hiçbir ipucu olmadan imkânsızı başarması gerekir. İşte bu noktada tam anlamıyla bir kedi-fare oyunu başlar. Forsyth’in kalemine ilk kez bu kitapla dokundum ve açık söylemem gerekirse şaşkına döndüm. Gazetecilikten gelen titizliği sayesinde suikast hazırlıklarını öyle detaylı anlatıyor ki okurken “bu gerçekten yaşanmış olmalı” hissine kapıldım. Sahte pasaporttan silah teminine, gizli buluşmalardan planların kusursuz işleyişine kadar her şey inanılmaz gerçekçi. Çakal karakteri ise bambaşka… Soğukkanlı, profesyonel, duygusuz. Onu okurken bir insan değil de adeta bir gölgeyi takip ediyor gibiydim. Bu “hiçlikten gelen güç” beni en çok etkileyen şey oldu. Bir yandan da Komiser Lebel’in sabrı ve zekâsı, insana güven veriyor. Kitap boyunca sürekli “acaba bu kez yakalanacak mı?” sorusunu sordum kendime. Evet, kitabın ilk bölümleri (özellikle hazırlık aşamaları) biraz ağır ilerliyor. Daha hızlı, aksiyon dolu kitaplara alışkınsanız bu sizi yorabilir. Ama sabredin derim, çünkü bir noktadan sonra hikâye öyle bir akıyor ki sayfalar nasıl çevrildi anlamıyorsunuz. Ben sonunu kapattığımda sadece “ne okudum ben ya!” diyebildim. Polisiye ve gerilimi gerçek olaylarla harmanlaması, tarihi atmosferi sanki bir gazeteci not defterinden okuyormuşsunuz gibi aktarması, Çakal’ın soğuk zekâsı ile Lebel’in sabırlı adımlarının çarpışması,Her hamlede yükselen gerilim ve finalde gelen o “şok etkisi.” Polisiye, gerilim ve siyasi entrika sevenler için tam bir başyapıt. Forsyth’in kalemi, kurgusu ve yarattığı atmosfer beni derinden etkiledi. Bu kitabı okurken sadece bir suikast planını değil; sabrı, zekâyı ve stratejiyi de okuyorsunuz. Polisiye severler buraya gelsin çünkü bu kitapta nefesinizi tutmadan ilerlemeniz imkânsız.
ÇakalFrederick Forsyth · Beyaz Baykuş · 2025186 okunma